Redactia.ro
Home » Știri » Anunț pentru românii care și-au cumpărat vacanțe în zonele afectate de coronavirus. În ce condiții își pot recupera banii

Anunț pentru românii care și-au cumpărat vacanțe în zonele afectate de coronavirus. În ce condiții își pot recupera banii

vacanțe

Autoritățile anunță că românii care aveau cumpărate vacanțe în zonele afectate de coronavirus își pot recupera integral banii. Aceștia nu vor primi însă și despăgubiri.

ATENȚIE! Vor primi banii înapoi doar cei care și-au programat vacanțe în zonele puternic afectate de COVID-19, printre care Nordul Italiei, Wuhan, Beijing, Shanghai și Shenzhen.

„În toate cazurile în care există contracte care reglementează raporturile dintre agenții de turism și călători, acestea trebuiesc respectate și numai în cazul celor care urmau să se deplaseze în zonele grav afectate din China, respectiv provincia Wuhan, dar și în alte orașe precum Beijing, Shanghai și Shenzhen, cât și în Nordul Italiei, să se poarte discuții cu operatorii economici din turism pentru a găsi cele mai bune soluții pentru consumatori.

Din punct de vedere legal, persoanele care și-au cumpărat vacanțe și doresc să le anuleze, în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Economiei, Mediului de Afaceri și Turismului, potrivit Digi24.ro.

Ședință CSAT pe tema coronavirusului la Cotroceni. Iohannis: „Va trebui să fim pregătiți”

De asemenea, autoritățile recomandă turiștilor „să trateze cu calm această situație, să respecte măsurile de prevenire recomandate de autoritățile sanitare și să-și continue planurile de călătorie în zonele în care companiile aeriene operează normal.”

Cei care aveau vacanțe cumpărate în zonele afectate din China sau în Nordul Italiei și doresc să le anuleze și să își recupereze banii, pot invoca operatorului de turism circumstanțele inevitabile și extraordinare, se precizează în același comunicat.

„Conform art. 13, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de călătorie: Prin excepție de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație.

Prin circumstanțe inevitabile și extraordinare înțelegem, conform art. 3, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 “o situație care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situație și ale cărei consecințe nu ar fi putut fi prevăzute și evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: