Redactia.ro
Home » Știri » Anunțul ministrului Sănătății despre pericolul de holeră de la Marea Neagră. Toți românii trebuie să știe

Anunțul ministrului Sănătății despre pericolul de holeră de la Marea Neagră. Toți românii trebuie să știe

risc holera marea neagra

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune Antena3 că orice discuție despre riscul apariției holerei pe litoralul românesc în urma prăbușirii barajului Nova Kahovka din Ucraina este deplasată. Iată ce clarificări a făcut ministrul!

Ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre pericolul de holeră de la Marea Neagră

„Nu există niciun pericol şi eu sfătuiesc toţi românii să meargă la mare, nu e niciun fel de pericol din acest punct de vedere. Aş vrea să vă spun câteva opinii care nu sunt legate neapărat de calitatea mea de ministru, ci mai degrabă de cea de microbiolog . Vibrionul holeric produce îmbolnăviri atunci când este înghiţit în cantitate mare din ape care sunt poluate, dar nu se referă la apa de mare. În general, nu bem apă de mare”, a transmis, în cadrul unei emisiuni, ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că în fiecare an, în timpul sezonului estival, apa mării de pe litoralul românesc este supusă monitorizării pentru a depista eventuale microorganisme care ar putea provoca boli. Acest demers are ca scop asigurarea siguranței și sănătății celor care se bucură de plajele Mării Negre.

Ce este holera și cum se manifestă

Holera este o boală infecțioasă acută cauzată de bacteriile din specia Vibrio cholerae. Această bacterie se transmite în principal prin consumul apei sau a alimentelor contaminate cu fecale infectate. Deși holera este rară în țările dezvoltate, poate fi răspândită rapid și poate provoca epidemii în comunitățile cu condiții sanitare precare sau în zone afectate de dezastre naturale. Iată care sunt principalele simptome ale holerei.

Diaree acută: Este simptomul principal al holerei. Diareea este apoasă, de obicei, de culoare gri sau albăstruie și poate conține mucus. Cantitatea mare de lichid eliminată prin diaree poate duce rapid la deshidratare severă.

Vărsături: Pot apărea vărsături severe, mai ales în stadiile inițiale ale bolii.

Deshidratare: Diareea și vărsăturile pot duce la pierderea semnificativă de lichide și electroliți din organism, ceea ce poate provoca deshidratare rapidă și severă. Simptomele deshidratării includ sete intensă, gură uscată, urinare redusă, piele uscată și crăpată, oboseală și letargie.

Tulburări electrolitice: Deshidratarea severă poate provoca dezechilibre electrolitice, cum ar fi scăderea nivelului de potasiu din sânge, ceea ce poate avea consecințe grave asupra funcționării normale a organismului.

Turiștii nu trebuie să-și facă griji. Apa mării este monitorizată cu strictețe

Un mesaj similar a fost transmis și de ministrul economiei și antreprenoriatului, Radu Oprea, precum și de ministrul mediului, Mircea Fechet. Toți acești oficiali au dorit să liniștească populația și să asigure că nu există niciun pericol de holeră în apele Mării Negre, îndemnându-i pe toți românii să continue să se bucure de vacanță la mare.

În cadrul unui briefing al Organizației Mondiale a Sănătății desfășurat acum o săptămână, ofițerul tehnic Teresa Zakaria a subliniat că există un risc real al unei epidemii de holeră în Ucraina, deoarece patogenul este prezent în mediu.

OMS a declarat că va intensifica eforturile sale în Ucraina pentru a aborda o serie largă de probleme de sănătate publică, inclusiv bolile transmise prin apă, cum ar fi holera. Cu toate acestea, Ministrul sănătății din România, Alexandru Rafila, a afirmat că nu există niciun pericol de holeră la Marea Neagră și a încurajat populația română să continue să se bucure de vacanța la mare, fără să se îngrijoreze.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: