Redactia.ro
Home » Știri » Anunțul momentului! Limba română revine la statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Când are loc schimbarea

Anunțul momentului! Limba română revine la statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Când are loc schimbarea

Anunțul momentului! Limba română revine la statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Când are loc schimbarea

Anunțul momentului! Limba română revine la statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Iată când are loc schimbarea!

Limba română revine la statutul de limbă oficială în Republica Moldova

În contextul vizitei efectuate miercuri la București de premierul guvernului de la Chișinău, Dorin Recean, s-a discutat restabilirea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova.

Marcel Ciolacu susține că acest demers ar reprezenta o normalitate:

„Revenirea limbii române la statutul de limbă oficială în Republica Moldova este o normalitate istorică și trebuie să se întâmple cât mai repede! Sintagme precum «limbă de stat», «limbă oficială» sau «limbă maternă» sunt niște anomalii! L-am felicitat astăzi pe prim-ministrul Dorin Recean pentru susținerea inițiativei ca limba română să revină în toate actele oficiale ale Republicii Moldova, inclusiv în Constituție”, a scris liderul PSD, miercuri, pe Facebook.

Astfel, premierul guvernului de la Chișinău, Dorin Recean, susține această inițiativă, urmând aprobarea acesteia de către Guvernul Republicii Moldova și implementarea ei în toate actele oficiale, înclusiv în Constituția țării.

Republica Moldova cere ajutor României

România susține total Republica Moldova, țară aliată, în contextul amenințărilor la care sunt supuși în ultimele săptămâni:

„În cadrul întrevederii, Președintele Klaus Iohannis a adresat înaltului oficial de la Chișinău felicitări pentru alegerea în noua funcție și a evocat dialogul aprofundat și constant, purtat la nivel politic, necesar pentru luarea deciziilor care să ducă la avansarea agendei bilaterale, precum și a parcursului european al Republicii Moldova. Președintele României a reiterat mesajul de sprijin ferm în gestionarea provocărilor de securitate, ca și a dezechilibrelor economice, cauzate de conflictul din Ucraina, mesaj care a fost transmis și cu prilejul întrevederii recente avute cu Președintele Maia Sandu, la 23 februarie 2023.

Discuția cu Prim-ministrul Republicii Moldova a prilejuit evaluarea stadiului implementării obiectivelor prioritare din domeniile energie, agricultură, transporturi și interconectivitate, sănătate, educație și societate informațională. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în context, necesitatea creării condițiilor necesare pentru atragerea investițiilor românești și ameliorarea mediului de afaceri.

Președintele României a evidențiat asistența multidimensională pe care țara noastră o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situațiilor de criză cu care aceasta se confruntă. De asemenea, au fost discutate modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe. Prim-ministrul Dorin Recean a adresat mulțumiri pentru sprijinul consistent și prompt oferit de România de fiecare dată când Republica Moldova s-a aflat în dificultate.

De asemenea, a exprimat recunoștința autorităților de la Chișinău pentru asistența bugetară directă, precum și pentru susținerea constantă în parcursul european al Republicii Moldova. Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazat pe comunitatea de limbă, cultură și istorie”, potrivit unui comunicat de presă emis de Administrația Prezidențială.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: