Redactia.ro
Home » Știri » Anunțul momentului pentru toți românii! Este strict interzis să mai tai porcii în gospodărie

Anunțul momentului pentru toți românii! Este strict interzis să mai tai porcii în gospodărie

Locuitorii din mai multe comune ale județului Botoșani se confruntă cu o situație fără precedent, după ce autoritățile sanitar veterinare au impus o interdicție temporară privind sacrificarea porcilor în gospodării. Această măsură drastică a fost adoptată ca răspuns la detectarea celui mai mare focar de pestă porcină africană în zonă, o boală contagioasă care afectează porcii și care poate avea consecințe devastatoare asupra economiei locale.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar are un impact major asupra porcilor domestici și sălbatici, având o rată de mortalitate aproape de 100% pentru animalele infectate. Eradicarea acestei boli necesită măsuri stricte, inclusiv sacrificarea animalelor afectate și restricții asupra mișcării animalelor din zonele afectate, pentru a preveni răspândirea virusului.

Unde nu mai pot fi tăiați porcii în gospodărie

Interdicția de sacrificare a porcilor a fost impusă pentru o perioadă de șapte zile în următoarele unități administrativ-teritoriale: Cristești (satele Cristești, Schit Orășeni), Răchiți (satele Răchiți și Cișmea), Bălușeni (satele Bălușeni, Buzeni, Coșuleni, Zăicești), Curtești (Orășeni-Deal, Orășeni-Vale, Băiceni, Balta Arsă, Mănăstirea-Doamnei, Hudum), Botoșani (municipiul Botoșani, Tulbureni) și Stăuceni (Stăuceni, Tocileni, Siliștea, Victoria). Această măsură vizează prevenirea răspândirii bolii și protejarea sănătății publice și a economiei locale.

„În cele șapte zile atât cât se face recensământul, oamenii nu au voie să-și sacrifice porcii. După cele șapte zile sub supravegherea strictă a medicilor veterinari pentru consum propriu, nu pentru comercializare”, a declarat Mihai Țurcanu, director DSVSA Botoșani.

Ce măsuri au fost luate

Pentru a gestiona eficient situația și pentru a limita efectele negative ale focarului, autoritățile au demarat un recensământ local al suinelor. Această acțiune este esențială pentru a evalua amploarea problemei și pentru a stabili strategii de eradicare a pestei porcine africane.

Mihai Țurcanu, reprezentantul autorităților locale, a subliniat importanța acestei măsuri și a asigurat că, după finalizarea recensământului, locuitorii vor putea comercializa din nou animalele, în conformitate cu legislația în vigoare și cu toate documentele necesare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: