Redactia.ro
Home » Știri » Astăzi începe postul Adormirii Maicii Domnului. De ce nu se mai fac nunți în această perioadă?

Astăzi începe postul Adormirii Maicii Domnului. De ce nu se mai fac nunți în această perioadă?

Astăzi începe postul Adormirii Maicii Domnului. De ce nu se mai fac nunți în această perioadă?
Astăzi, 31 iulie, începe postul Adormirii Maicii Domnului, conform calendarului ortodox. Acesta durează două săptămâni pentru toți credincioșii ortodocși și se încheie odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Iată ce trebuie să faci în acest post și află de ce nu se mai fac nunți în această perioadă.

A început postul Adormirii Maicii Domnului

Credința ortodoxă etiopiană Tewahido învață că Maica Domnului, Fecioara Mariam, a fost asumată în ceruri cu trup și suflet. Ca și restul omenirii, ea a suferit moartea fizică, dar după moarte, trupul ei a fost dus la cer, iar mormântul ei a fost găsit gol. Astfel, pentru creștinii ortodocși etiopieni, Sfânta Fecioară a trecut dincolo de moarte și de judecată și trăiește deja în veacul viitor. totuși, ea nu este complet separată de restul omenirii, căci întreaga omenire așteaptă și speră să împărtășească aceeași slavă trupească de care se bucură acum Mariam. chiar și în starea ei perfectă, ea mijlocește pentru omenire până la judecățile finale.

Semificația postului Adormirii Maicii Domnului

Moartea Maicii Domnului atestă umanitatea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos în întrupare. Prin Maria se contemplă natura umană a Fiului ei ca fiu întrupat al lui Dumnezeu. Moartea ei confirmă că nu este o ființă cerească, ci este cu adevărat sora noastră umană. Ca soră a noastră, ea a devenit un prototip al Bisericii, primind de la Dumnezeu o maternitate universală asupra umanității, ca una care iubește întreaga lume, dorind mântuirea desăvârșită a tuturor.

Adormirea Maicii Domnului, cea mai cinstită sărbătoare

Adormirea Maicii Domnului este cea mai cinstită sărbătoare dintre toate sărbătorile sfinților. Ea se situează pe locul al doilea după sărbătorile Domnului. Sărbătorită la 16 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului comemorează intrarea trupului și a sufletului Sfintei Mariam în rai, când aceasta i-a precedat pe credincioșii credincioși, luând loc de-a dreapta Mirelui și Fiului său.

Sărbătoarea se bazează pe convingerea că Domnul nu a îngăduit ca trupul în care El Însuși a locuit să cadă pradă corupției și disoluției: deși Mariam, ca ființă umană, a suferit moartea, ea a fost ridicată la cer. Pentru etiopieni, celebrarea acestui eveniment reprezintă o mărturie puternică a adevărului escatologic al credinței lor. Ca membri ai Bisericii, ei așteaptă desăvârșirea finală. În Ziua de Apoi, cei drepți se vor ridica din mormânt și vor fi uniți din nou cu un trup – nu un trup ca cel pe care îl avem acum, ci unul transfigurat și „spiritual” (1 Cor. 15, 40-42), un trup în care sfințenia interioară se manifestă în exterior.

Credincioșii etiopieni, asigurați de învierea lor în primul rând prin învierea Domnului și Mântuitorului lor Iisus Hristos, sunt asigurați și mai mult prin Adormirea surorii lor, Fecioara Maria, și de aceea prăznuiesc sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cu cinste și bucurie supremă.

Postul Adormirii Maicii Domnului. De ce nu se fac nunți

Postul interzice consumul de carne, ouă, lapte sau derivate ale laptelui. Astfel, creștinii vor găti și vor consuma doar mâncăruri de post în fiecare zi. Excepție fac doar zilele cu dezlegare la pește. Credincioșii trebuie să fie mai buni și să lase deoparte gândurile negative și supărările în timpul postului Adormirii Maicii Domnului.

Credincioșii trebuie să știe că în timpul postului Adormirii Maicii Domnului nu se fac nunți sau botezuri. Totodată, nu se organizează alte evenimente sociale care implică muzică, dans și distracție.

Data fixată pentru nuntă nu trebuie să fie într-o perioadă în care este post. Deşi Taina Căsătoriei nu prevede vreo anumită perioadă când nu se poate săvârşi, rânduielile bisericeşti prevăd perioade când preoţii nu pot să săvârşească această slujbă. Astfel, în cele patru mari posturi de peste an (Postul Paştilor, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului şi Postul Naşterii Domnului), în toate zilele de miercuri şi vineri din timpul anului bisericesc, în zilele de 14 septembrie şi 29 august, în săptămâna brânzei, adică cu şapte zile înainte de Postul Paştelui, în Săptămâna Luminată, adică între Paşti şi Duminica Tomii, în Duminica Rusaliilor, în ajunul şi în ziua tuturor praznicelor împărăteşti şi în perioada cuprinsă între Crăciun şi Bobotează, nu se pot face nunţi.

Unii teologi explică aceste interdicţii invocând două motive care ar sta la bază. Este şi cazul preotului Lucian Farcaşiu, citat de Ziarul Lumina, care spune că, în primul rând, nu se fac nunţi în post deoarece:

„Această perioadă de postire se referă, atât la postirea sufletească cât şi la cea trupească, iar postirea trupească nu are în vedere numai abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi într-o anumită perioadă, ci şi la abstinenţa conjugală a soţilor. Abstinenţa soţilor în perioada postului are în vedere pregătirea acestora pentru împărtăşirea cu Sfintele Taine în chiar ziua Praznicului, or, pentru primirea Sfintei Împărtăşanii trebuie şi această pregătire trupească prin înfrânarea conjugală. Aşadar, nu împreunarea soţilor este un păcat înaintea lui Dumnezeu, căci „taina aceasta mare este… în Hristos şi în Biserică”, ci nesocotirea Sfintei Împărtăşanii, a cărei primire o aşteptăm la sfârşitul postului, dacă nu ne pregătim cuviincios pentru ea, atât sufleteşte, cât şi trupeşte.”

Al doilea motiv pentru care nu se fac nunţi în post este, spune preotul Farcaşiu, „că întotdeauna slujba Tainei Nunţii este urmată de petreceri, în zilele noastre de cele mai multe ori chiar prea zgomotoase

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: