Redactia.ro
Home » Știri » Atac cibernetic masiv la Parlamentul din Republica Moldova. Au fost compromise documente importante, înainte de alegeri

Atac cibernetic masiv la Parlamentul din Republica Moldova. Au fost compromise documente importante, înainte de alegeri

Serverul de poştă electronică al Parlamentului Republicii Moldova a fost, joi, ţinta unui atac cibernetic de mare amploare, fiind compromise informaţii, după cum au anunţat  autorităţile de la Chișinău. Totul s-a întâmplat înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE ce vor avea loc, duminică, 20 octombrie, în Republica Moldova. 

Atac cibernetic masiv la Parlamentul din Republica Moldova, înainte de alegeri

Duminică, 20 octombrie 2024, vor avea loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Înainte de acest eveniment important, a avut loc un atac cibernetic masiv la Parlament, scrie newsmaker.md. 

„La 17 octombrie, serverul de poştă electronică a Parlamentului a fost supus unui atac cibernetic. Cauzele şi consecinţele incidentului cibernetic sunt investigate de instituţiile de stat responsabile. În prezent, se desfăşoară acţiuni pentru a asigura integritatea datelor şi pentru a contracara utilizarea abuzivă şi manipulatorie a informaţiilor compromise”, a informat serviciul de presă al Parlamentului într-un comunicat.

Acestea au precizat că desfăşoară acţiuni „pentru asigurarea integrităţii datelor şi contracarării utilizării abuzive şi manipulatorii a informaţiilor compromise”.

În plus, Legislativul a informat că, periodic, sunt înregistrate atacuri cibernetice asupra rețelelor și sistemelor informatice ale Parlamentului, frecvența cărora a crescut considerabil în ultima perioadă.

Duminică, 20 octombrie, sunt alegeri prezidențiale

Incidentul survine cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional pentru UE, la capătul unei campanii în care Moscova a fost acuzată că desfăşoară un război hibrid pentru a perturba direcţia prooccidentală.

Moldovenii sunt chemaţi la urne pe 20 octombrie 2024, pentru a-şi alege preşedintele ţării şi pentru a vota la un referendum constituţional pe tema aderării Moldovei la Uniunea Europeană.

Adevărata miză acestui dublu scrutin este însă alta: pregăteşte terenul pentru un scrutin şi mai important – alegerile parlamentare de anul viitor, care, în contextul războiului din Ucraina şi al interferenţelor Moscovei, ar putea fi cruciale pentru viitorul ţării.

Maia Sandu, despre referendumul de duminică

„Din păcate, Kremlinul nu respectă cetăţenii moldoveni şi nu respectă alegerea cetăţenilor moldoveni. Kremlinul îşi doreşte ca Republica Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interese proprii.

Cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc să fie parte a lumii libere, să aibă şansa să-şi consolideze democraţia şi acest lucru poate fi făcut în marea familie a UE. Cetăţenii moldoveni au dreptul să aleagă şi să-şi construiască prezentul şi viitorul”, a precizat Maia Sandu.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: