Redactia.ro
Home » Homepage » Atenție! Autoritățile din Franța confirmă legătura dintre mezeluri și riscul de cancer

Atenție! Autoritățile din Franța confirmă legătura dintre mezeluri și riscul de cancer

S-a confirmat legătura directă între consumul de mezeluri și cancerul colorectal

Autoritățile franceze din domeniul sănătății au confirmat o legătură între cancer și nitrații și nitriții adăugați în carnea procesată, dând astfel „o lovitură” industriei de mezeluri atât de apreciată în această țară, a scris presa de peste hotare.

Autoritățile sanitare din Franța confirmă legătura dintre mezeluri și riscul de cancer. Ce decizie au luat

Franța este unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din lume, cunoscute sub numele de charcuterie, care sunt adesea consumate ca gustări sau la băuturile de seară, a scris The Guardian.

Recent, autoritățile franceze din domeniul sănătății au confirmat „existenţa unei asocieri între riscul de cancer colorectal şi expunerea la nitraţi şi nitriţi”, în special prin intermediul cărnii procesate. Într-un aviz publicat astăzi, specialiștii recomandă reducerea expunerii la aceste substanţe prezente în alimente, informează AFP, dând astfel o „lovitură” industriei de mezeluri, care e destul de apreciată în această țară, conform presei internaționale.

Agenţia naţională pentru securitatea sanitară a alimentaţiei (Anses) din Franţa a afirmat că analiza datelor din studiile ştiinţifice publicate pe această temă „se alătură clasificării Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC)”.

În 2015, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului, care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a clasificat carnea procesată, în special mezelurile, drept cancerigene (categoria 1). Acestea ar favoriza, printre altele, cancerul colorectal, care ucide aproape 18.000 de persoane pe an în Franţa. Nitriţii ingeraţi sunt consideraţi cancerigeni potenţiali (categoria 2A).

Agenția „recomandă reducerea expunerii populaţiei la nitraţi şi nitriţi prin măsuri proactive ce vizează limitarea expunerii prin intermediul alimentelor”, a scris Agerpres.

Producătorii de mezeluri recurg la nitraţi pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor şi pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor ce cauzează în special botulismul, o afecţiune neurologică gravă care a fost în mare măsură dată uitării ca urmare a progreselor în domeniul sănătăţii. Aceştia sunt totodată compuşi ce dau şuncii culoarea roz, care este în mod natural gri.

„Deşi reducerea nivelului de aditiv este de natură să crească în mod semnificativ riscul microbiologic” – şi, prin urmare, dezvoltarea unor boli precum salmoneloza, listerioza sau botulismul -, Anses „consideră că poate fi avută în vedere, sub rezerva implementării unor măsuri compensatorii validate pentru controlul acestui risc”. Spre exemplu, prin scurtarea termenelor de expirare a produselor sau prin acţiuni în etapele de fabricaţie (măsuri de bioprotecţie în crescătorii şi abatoare), arată aceeași sursă menționată mai sus.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: