Redactia.ro
Home » Știri » Atenție la aceste bancnote! Alertă de la BNR 

Atenție la aceste bancnote! Alertă de la BNR 

Ce se întâmplă cu datoriile către bănci sau ANAF, în caz de deces

În anul 2024, România se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de bancnote false, conform unui raport al Băncii Naționale a României (BNR). Această tendință alarmantă indică o nevoie urgentă de îmbunătățire a securității bancnotelor și de conștientizare sporită în rândul cetățenilor.

Atenție la aceste bancnote

Potrivit raportului BNR, în 2024 au fost identificate 5.864 de bancnote falsificate în România, ceea ce reprezintă o creștere de 31,39% față de anul anterior. Acest fenomen ridică semne de întrebare cu privire la eficiența măsurilor actuale de securitate și la complexitatea tot mai mare a activităților de falsificare.

Cea mai frecvent falsificată bancnotă a fost cea de 100 de lei, cu un număr impresionant de 5.750 de exemplare contrafăcute. Acest lucru sugerează că infractorii preferă bancnotele cu valoare mare, datorită posibilității lor de a fi folosite în tranzacții mai mari. Pe locurile următoare se află bancnota de 50 de lei, cu 77 de falsuri, și cea de 200 de lei, cu 32 de falsuri.

Impactul asupra economiei și măsuri preventive

Din totalul falsurilor identificate, 800 au fost reținute de poliție înainte de a intra în circulație, demonstrând eficacitatea acțiunilor preventive. Restul de 5.064 de falsuri au fost depistate după ce au ajuns în mâinile publicului, subliniind necesitatea unei vigilanțe continue din partea comercianților și a cetățenilor.

Incidența falsurilor, calculată la un milion de bancnote autentice, a crescut la 3,07 bucăți în 2024, comparativ cu 2,46 bucăți în 2022. Această tendință subliniază imperativul îmbunătățirii tehnologiilor de securitate și a metodologiilor de detectare a bancnotelor contrafăcute.

Astfel, raportul BNR subliniază importanța unei colaborări strânse între autorități, instituțiile financiare și publicul larg pentru combaterea eficientă a falsificării bancnotelor. Educația financiară și informarea corectă a cetățenilor despre modalitățile de recunoaștere a bancnotelor false sunt esențiale pentru reducerea acestui tip de infracțiune economică și protejarea stabilității financiare naționale, potrivit Capital. 

Cât valorează în 2024 aurul deținut de România

La sfârșitul lunii februarie 2024, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au atins 63,128 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 2,79% față de luna anterioară, conform unei declarații emise de BNR. Această creștere a fost generată de intrări semnificative în valoare de 5,529 miliarde de euro, care includ ajustarea rezervelor minime în valută ale instituțiilor de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și ale Comisiei Europene. În același timp, au fost înregistrate ieșiri în sumă de 3,817 miliarde de euro, utilizate pentru plata ratelor și dobânzilor în contul datoriei publice denominată în valută, printre altele.

În 2024, rezerva de aur a României a rămas constantă la 103,6 tone, cu o valoare estimată la 6,240 miliarde de euro, influențată de fluctuațiile prețurilor internaționale. Aceasta contribuie la majorarea rezervelor internaționale ale României, care au atins 69,368 miliarde de euro la sfârșitul lunii februarie 2024.

În luna martie 2024, România are de efectuat plăți scadente în valoare de aproximativ 163 milioane de euro pentru datoria publică denominată în valută, fie directă, fie garantată de Ministerul Finanțelor.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: