Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » ATENŢIE la potecile pe care le călcaţi în drumeţiile de la munte! Creatura minusculă ce-ţi poate apărea în cale e în stare să te UCIDĂ!

ATENŢIE la potecile pe care le călcaţi în drumeţiile de la munte! Creatura minusculă ce-ţi poate apărea în cale e în stare să te UCIDĂ!

padurea hoia baciu

Există o creatura în România, despre care mulți cred că e inofensivă, dar e foarte veninoasă. Toxinele ei pot provoca șoc anafilactic.

Pe teritoriul României trăiesc câteva animale periculoase, cum ar fi carnivore mari (ursul, lupul), șerpii veninoși (cel puțin trei varietăți de viperă), păianjeni letali sau mistreți.

Atenţie la broasca râioasă brună!

Broasca râioasă brună, cunoscută științific sub numele de Bufo bufo, este o specie de broască fără coadă din familia bufonidelor (Bufonidae). Această creatură poate fi întâlnită în medii umede din livezi, păduri, culturi și chiar în apropierea așezărilor umane, adesea găsindu-și adăpost în crăpăturile zidurilor și în pivnițe.

Creatura este răspândită în nord-vestul Africii, cea mai mare parte din Europa și Asia temperată până la lacul Baikal. În Alpi se urcă până la 2.200 m. În România se găsește de la 300 m în sus, începând cu regiunea dealurilor, până la granița pădurilor de munte, ca și în Podișul Transilvaniei, fără a depăși 1.800 m altitudine. În Dobrogea nu a fost găsită decât în zonele împădurite din nord.

Este cel mai toxic amfibian care trăiește la noi, veninul (prin contact) provocând iritații ale mucoaselor și chiar poate duce la deces prin șoc anafilactic. Pe teritoriul României trăiesc câteva animale periculoase, cum ar fi carnivore mari (ursul, lupul), șerpii veninoși (cel puțin trei varietăți de viperă), păianjeni letali sau mistreți.

Poate trăi până la vârsta de 36 ani

Broasca râioasă brună are un corp voluminos, îndesat și umflat. În România este cea mai mare broască. Femelele au o lungime până la 13 cm. Masculii sunt mai mici având o lungime până la 8 cm. În captivitate poate trăi până la vârsta de 36 ani.

Partea superioară a corpului acoperită cu negi (tuberculi verucoși) de mărimi diferite, adesea spinoși; partea inferioară a corpului granuloasă. În dosul ochilor are câte o glandă parotoidă mare, ovală sau în formă de semilună. Glandele parotoide și glandele tegumentare a negilor secretă substanțe veninoase (bufotoxine) cu care se apără de dușmani.

În România mai trăiește și broasca rîioase verde (Bufotes viridis, Bufo viridis), care mai este cunoscută ca broasca râioasă de piatră. Se găsește mai ales în zonele de stepă, de câmpie și de deal, precum și aproape de casele oamenilor. Această specie nu trăiește în zonele împădurite, pe care le evită.

În regiunile de munte (Carpați), se întâlnește până la altitudinea de 1700 metri, fiind cea mai răspândită specie de amfibieni din zonele rurale și urbane. Trăiește mai ales în zonele agricole, acolo unde își găsește și hrana, compusă din insecte, în mare parte.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: