Redactia.ro
Home » Știri » Atenție, români! Ce ți se întâmplă dacă ai acest copac în curte și îndrăznești să îl tai

Atenție, români! Ce ți se întâmplă dacă ai acest copac în curte și îndrăznești să îl tai

Atenție, români! Ce ți se întâmplă dacă ai acest copac în curte și îndrăznești să îl tai

Iată ce ți se poate întâmpla dacă ai acest copac în curte! E interzis să îl tai fără autorizație! Prea puțini cunosc acest aspect!

Ce ți se întâmplă dacă ai acest copac în curte și îndrăznești să îl tai

Nucul este una dintre speciile de arbori protejate în prezent de lege. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate și doresc să îi taie trebuie să solicite un permis, pentru obţinerea căruia trebuie îndeplinite anumite condiții, a relatat Fanatik.

Cultivarea nucilor din categoria arborilor împrăștiați (adică amplasați la distanță unul de celălalt) este reglementată în mod specific de Legea pomicolă nr. 348/2003. În conformitate cu acest act normativ, tăierea nucilor, indiferent de proprietar, se efectuează pe bază de autorizație.

În cazul în care un cetățean român nu obține permisiunea autorităților și încalcă legea, riscă să fie pedepsit cu amendă chiar și de 10.000 de lei, asta chiar dacă respectivul copac se află de ani buni plantat în propria lor curte.

Iată ce condiții trebuie îndeplinite ca să poți să soliciți un permis de tăiere a nucului:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Pe lângă nuci, amenzi pot primi și cei care taie castanii comestibili pentru că și aceștia sunt protejați de lege, având în vedere că au o dezvoltare lentă. Evident, și castanii pot fi tăiaţi numai în cazul în care există autorizație aprobată de specialiști.

Superstiții despre tăierea nucului

Există superstiții la noi în țară despre tăierea nucului. Se spune că tăierea nucului aduce cu sine moartea sau chiar blesteme asupra celui care il taie si asupra familiei acestuia. Fie cineva din familie o să moară, fie chiar acela care l-a tăiat. Se mai spune, totodată, că nucul poate fi doborât doar atunci când trunchiul său va fi la fel de gros ca trupul aceluia care l-a sădit.

Pe de alta parte, exista si superstitii pozitive despre acest tip de copac. Spre exemplu, de Rusalii, gospodinele duc la biserica frunze de nuc pentru a fi sfintite, dupa care le pun la stresinile caselor astfel încât gospodaria și familia să fie ferite de necazuri.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: