Redactia.ro
Home » Știri » Atenție, șoferi! Riscați amenzi piperate dacă circulați fără poliță de asigurare

Atenție, șoferi! Riscați amenzi piperate dacă circulați fără poliță de asigurare

Ce se întâmplă cu prețurile RCA în 2024? Toți șoferii din România trebuie să știe

Înainte de a circula pe drumurile publice, proprietarii de autoturisme sunt obligați să le înmatriculeze și să fie posesorii unei asigurări.  Încălcarea acestei legi este pedepsită cu sancțiuni severe.

Șoferii sunt obligați să dețină o poliță de asigurare

Pentru a evita sancțiunile aplicate de polițiștii rutieri, proprietarii de mașini trebuie să încheie o poliță de asigurare. Dacă sunt prinși fără această asigurare, există sancțiuni care se aplică, iar acestea variază în funcție de legislația specifică din fiecare țară. Orice tip de autovehicul, cu excepția celor cu tracțiune animală, este obligat să aibă o poliță de asigurare auto. Aceasta este necesară pentru a acoperi daunele produse de șofer în cazul unui accident rutier.

Conform prevederilor Codului Rutier, șoferii care nu dețin o poliță de asigurare valabilă se expun riscului de a primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, dar pot fi aplicate și alte sancțiuni. Polițiștii pot confisca certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al autovehiculului și pot chiar să retragă plăcuțele de înmatriculare, iar o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație va fi eliberată în acest caz.

Dacă polițiștii rețin numerele de înmatriculare, proprietarii autovehiculelor au la dispoziție 30 de zile să prezinte dovada asigurării. Înainte de 2020, aceasta trebuia să fie prezentată în format fizic la un control de trafic, însă acum poate fi prezentată și în format electronic, de pe telefonul mobil.

Modalități rapide de a obține o poliță de asigurare a mașinii

Iată câteva soluții rapide pentru a găsi rapid și ușor o poliță de asigurare auto online: 1) accesați site-urile de comparație a polițelor și alegeți cea mai bună opțiune pentru nevoile dvs.; 2) verificați site-ul companiei de asigurări la care sunteți deja înregistrat și solicitați o poliță de asigurare nouă; 3) apelați la serviciile unui broker de asigurări pentru a vă ajuta să găsiți o poliță potrivită.

Valabilitatea asigurării RCA poate fi verificată de către șoferi prin intermediul site-ului Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Aceștia trebuie să introducă numărul de înmatriculare sau seria de caroserie a autovehiculului pentru a obține informații despre starea asigurării.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: