Redactia.ro
Home » Știri » Atenție, șoferi! Riscați să rămâneți pe loc fără carnet de conducere dacă faceți asta

Atenție, șoferi! Riscați să rămâneți pe loc fără carnet de conducere dacă faceți asta

permis de conducere

Conform modificărilor recente aduse Codului Rutier, Poliția Rutieră ar putea să suspende permisul de conducere pentru o perioadă de cel puțin 12 ore pentru cei care încalcă legea.

Noi modificări ale Codului Rutier. Șoferii rămân pe loc fără carnet dacă fac asta

Această situație se referă la situațiile în care conducătorii auto refuză să fie testați pentru prezența substanțelor psihoactive sau a alcoolului în organism. În astfel de cazuri, poliția rutieră are dreptul să le retragă permisul de conducere pentru o perioadă de cel puțin 12 ore conform noilor modificări aduse Codului Rutier. Regulamentul rutier actualizat a devenit valabil din data de 17 februarie 2023.

Prin urmare, una dintre modificările importante aduse regulilor de circulație se referă la situația în care permisul de conducere poate fi retras în cazul în care polițistul rutier are dovezi sau indicii suficiente care sugerează că șoferul a consumat alcool sau substanțe psihoactive, dar acesta refuză să fie testat pentru a se stabili nivelul real de alcool din aerul expirat sau prezența de substanțe psihoactive în organism. Această măsură este valabilă de la data de 17 februarie 2023, când a intrat în vigoare noul regulament rutier.

Conform articolului 22 ^1, alineatul (1) din Codul Rutier, în situația în care există probe sau indicii temeinice că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, dar acesta refuză testarea, polițistul rutier poate dispune retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore”. În această situație, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, dar nu va avea dreptul de a circula cu vehiculul său.

Cele mai recente modificări ale Codului Rutier

Noile reglementări cuprind și o definire clară a acțiunii de retragere a permisului de conducere, conform articolului 2, punctul 6 din Regulament. Aceasta reprezintă o măsură de reținere a carnetului de șofer, care implică interzicerea dreptului de a conduce nu doar autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie, și care poate fi dispusă de poliția rutieră. În cazul retragerii permisului de conducere, titularului i se va înmâna o dispoziție de retragere din partea polițistului rutier.

Prin această dispoziție de retragere a permisului de conducere, care va fi întocmită de polițistul rutier, vor fi consemnate informații precum data, ora și locul în care a fost emisă, precum și numele polițistului rutier care a efectuat reținerea. Persoana care deține permisul de conducere va fi obligată să furnizeze informații personale precum numele și prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau de reședință și numărul și seria cărții de identitate. De asemenea, în actul de retragere vor fi menționate și perioada pentru care se aplică măsura și motivul pentru care aceasta a fost dispusă.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: