Redactia.ro
Home » Știri » Avantajele portării numerelor telefonice. Ce beneficii aduce pentru clienții care cchimbă operatorii telecom

Avantajele portării numerelor telefonice. Ce beneficii aduce pentru clienții care cchimbă operatorii telecom

Nu deschide aceste mesaje primite pe telefon

Portarea numărului de telefon mobil sau schimbarea furnizorului de internet poate aduce românilor care au plecat de la Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange sume semnificative de bani, conform legii, dar puțini sunt conștienți de această posibilitate.

Reglementări și despăgubiri legate de portare

În România, portarea numărului de telefon este reglementată riguros de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) începând cu anul 2023. De asemenea, ANCOM a stabilit și despăgubirile la care au dreptul clienții în cazul în care operatorii de telefonie nu își îndeplinesc obligațiile legale. Potrivit Legii 198/2022, operatorii sunt obligați să realizeze portarea în maxim o zi lucrătoare și să plătească despăgubiri dacă nu respectă acest termen.

Cuantificarea despăgubirilor

Conform regulilor elaborate de ANCOM, despăgubirile către abonați se calculează în funcție de serviciile afectate și durata întreruperii. În conformitate cu Decizia nr. 72/2023, despăgubirile pot ajunge la 5 lei pe zi pentru fiecare număr inclus în abonament sau cartelă preplătită, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte mobile sau fixe.

Procedura de obținere a despăgubirilor

Este important de menționat că aceste despăgubiri nu sunt acordate automat, ci doar la cererea clienților care se consideră prejudiciați. Furnizorul trebuie să acorde compensații doar în două situații: dacă portarea nu s-a realizat în termenul stabilit sau dacă întreruperea serviciului a depășit o zi lucrătoare.

Termenul-limită pentru depunerea cererilor de despăgubire este de 60 de zile de la data portării. Furnizorul are la dispoziție maxim 30 de zile pentru a răspunde la cerere și pentru a comunica clientului cuantumul total al despăgubirilor și modalitatea de acordare a acestora. Despăgubirile trebuie acordate în cel mult 60 de zile de la primirea cererii, iar în unele cazuri pot fi acordate eșalonat, dar nu mai târziu de un an.

În final, este esențial ca românii să fie conștienți de drepturile lor și să ia măsuri în cazul în care consideră că au fost afectați de nerespectarea obligațiilor legale de către furnizorii de servicii de comunicații electronice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: