Redactia.ro
Home » Știri » Avertisment ANM: Cod galben de ploaie înghețată. Ce trebuie să știm despre acest fenomen meteorologic

Avertisment ANM: Cod galben de ploaie înghețată. Ce trebuie să știm despre acest fenomen meteorologic

Prognoza meteo ANM pentru 12-25 februarie 2024: Vremea se răcește în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis recent un avertisment cu privire la un fenomen meteorologic neobișnuit pentru această perioadă a anului, codul galben de ploaie înghețată. Iată ce înseamnă acest avertisment, care sunt zonele afectate și cum se preconizează că va evolua vremea în următoarea perioadă!

Cod galben de ploaie înghețată

Avertismentul ANM pentru codul galben de ploaie înghețată a fost emis pentru mai multe regiuni din România, iar meteorologii ne avertizează cu privire la posibilitatea de precipitații sub formă de ploaie slabă, care pot duce la formarea de polei. Acest fenomen meteorologic este extrem de periculos pentru traficul rutier, deoarece poleiul poate face ca drumurile să devină alunecoase și periculoase pentru conducătorii auto.

Zonele afectate de codul galben de ploaie înghețată

Zonele afectate de acest avertisment includ zona de munte a județului Arad, precum și localitățile Târnova, Gurahonț, Hălmagiu, Vârfurile, Săvârșin, Almaș, Bârzava, Păuliș, Vărădia de Mureș, Petriș, Hălmăgel, Chisindia, Pleșcuța din aceeași zonă. De asemenea, județul Arad este afectat în mai multe localități, printre care Lipova, Sebiș, Târnova, Gurahonț, Zăbrani, Bocsig, Buteni, Săvârșin, Beliu, Craiva, Almaș, Bârzava, Tauț, Conop, Păuliș, Vărădia de Mureș, Birchiș, Bârsa, Archiș, Dieci, Pleșcuța, Dezna, Hășmaș, Brazii, Ususău, Cărand, Moneasa, Bata, Șilindia, Ignești, Șiștarovăț.

De asemenea, în județul Suceava, la altitudini de peste 1800 de metri, și în județul Neamț, la aceeași categorie de altitudine, se prognozează intensificări ale vântului cu rafale ce pot atinge vitezele de 90-100 km/h până la ora 10:00.

Schimbarea radicală a vremii în România

După o perioadă de ger extrem în România, se preconizează o schimbare radicală a vremii. Temperaturile vor crește și se vor apropia de valori specifice primăverii. În intervalul 15-21 ianuarie, se așteaptă temperaturi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, cu maxime care pot atinge între 9 și 11 grade Celsius, în special în regiunea de sud a țării.

În ciuda unor ușoare fluctuații termice în mijlocul săptămânii, se preconizează că temperaturile vor fi pozitive în aproape toată țara. Minimele nocturne nu vor coborî sub pragul gerului de -10 grade Celsius, situându-se în cea mai mare parte între -6…-5 și -1…0 grade Celsius.

Astfel, este esențial să fim precauți în această perioadă, să ne adaptăm la schimbările meteorologice și să fim informați în privința avertismentelor emise de ANM pentru a ne asigura că suntem în siguranță pe drumurile publice.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: