Situația nu este deloc roz pe teritoriului Libanului! MAE a transmis un avertisment cetăţenilor români din Republica Libaneză. Aceștia trebuie să părăsească de urgență teritoriul acestui stat, în contextul evoluţiilor recente ale situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu. Iată toate informațiile!
MAE, avertisment pentru românii din Liban
Informații de ultimă oră de la Ministerul Afacerilor Externe! Li se recomandă cetățenilor români care se află în Liban să părăsească țara, având în vedere situația din Orientul Mijlociu și riscul de escaladare a conflictului.
În plus, ambasada SUA și-a îndemnat cetățenii să părăsească Libanul cu „orice bilet disponibil”. MAE mai sfătuiește cetățenii români din Liban să își înregistreze prezența la Ambasada României la Beirut: „Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români existența riscurilor de securitate pentru integritatea cetățenilor, din cauza situației de securitate ce riscă să se deterioreze de o manieră impredictibilă, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale și a rutelor de deplasare”, arată MAE într-un comunicat.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: +961 5 924 849 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact şi Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență, precum și linia telefonică de urgență a Ambasadei României la Beirut: +961 76 775 503.
Război total în Orientul Mijlociu
Iranul ar urma să atace Israelul, ca răspuns la asasinarea liderului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, în urmă cu o săptămână. Atacul ar urma să aibă loc luni, 5 august 2024. Se pare că Iranul intenționează să atace Israelul în ziua de Tisha B’Av (ziua dezastrelor), când evreii deplâng pierderea primului și celui de-al doilea Templu. Administrația Biden se așteaptă ca Iranul să riposteze în același mod în care a făcut-o în timpul atacului din 13 aprilie.
Zilele trecute, în timpul convorbirii telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Joe Biden a afirmat că Statele Unite vor „sprijini apărarea Israelului împotriva ameninţărilor”, inclusiv prin „noi desfăşurări militare defensive americane”.
Între timp, miniștrii de Externe ai Franței și Statelor Unite, Stéphane Sejourne și Antony Blinken, au convenit sâmbătă într-o convorbire telefonică să solicite tuturor părților implicate din Orientul Apropiat și Mijlociu „să exercite cea mai mare reținere” pentru a evita o conflagrație regională.
Michael Erik Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA, a ajuns duminică dimineața devreme în Orientul Mijlociu, pe fondul amenințărilor din partea Hezbollah și Iranului împotriva Israelului, conform Jerusalem Post, care citează doi oficiali americani. Vizita, planificată înainte de escaladarea actuală, are ca obiectiv formarea unei coaliții pentru a contracara aceste amenințări.
Ismail Haniyeh a fost asasinat
Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării Hamas, a fost ucis la Teheran, conform informațiilor difuzate de Hamas și de presa iraniană. Haniyeh, în vârstă de 62 de ani, s-a născut într-o tabără de refugiați de lângă orașul Gaza și s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980, în timpul Primei Intifade. De-a lungul anilor, el a avut o ascensiune semnificativă în ierarhia organizației, ajungând să devină un lider influent și unul dintre figurile centrale ale grupării.
Haniyeh a fost un protejat al fondatorului Hamas, șeicul Ahmad Yassin, care, asemenea familiei lui Haniyeh, era refugiat din satul Al Jura, situat în apropierea orașului Ashkelon. Yassin, care era aproape complet paralizat, a fost o figură inspirațională pentru Haniyeh și pentru mulți alți tineri palestinieni.
Haniyeh a declarat pentru Reuters în 1994 că Yassin i-a insuflat dragostea pentru islam și spiritul de sacrificiu pentru această religie. Această influență s-a reflectat în abordarea sa politică și în retorica sa vehementă împotriva Israelului.
Sursa foto: stiripesurse.ro.