Redactia.ro
Home » Știri » Avertismentul ANAF. Astăzi e ultima zi pentru depunerea Declaraţiei unice

Avertismentul ANAF. Astăzi e ultima zi pentru depunerea Declaraţiei unice

ANAF

Termenul limită pentru depunerea Declarației unice 2020 la ANAF este astăzi, 30 iunie. Este vorba, mai exact, despre formularul „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice”, al cărui termen a fost prorogat până la data de 30 iunie 2020, inclusiv.

ANAF reaminteşte şi faptul că, dacă Declaraţia unică este depusă până la 30 iunie, inclusiv, persoanele fizice vor beneficia şi de bonificaţii. Astfel, pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau compensare integral până la data 30 iunie 2020, inclusiv.

Cine poate depune declarația unică la ANAF

Declaraţia unică se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din:

  • activităţi independente,
  • drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursă,
  • cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă,
  • activităţi agricole, piscicultura şi/sau silvicultură,
  • transferul titlurilor de valoare, precum şi
  • venituri din alte surse (de exemplu: câştiguri din transferul de monedă virtuală sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanţă).

Declaraţia unică se depune şi de către persoanele fizice rezidente care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România (de exemplu: venituri din activităţi independente, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, piscicultură, silvicultură, venituri sub formă de dividende, venituri sub formă de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare etc.).

Cum se poate depune declarația unică la ANAF

„În condiţiile actuale, când este foarte importantă respectarea distanţării sociale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală aminteşte contribuabililor că pot depune Declaraţia unică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă astfel: prin intermediul serviciului ‘Spatiul Privat Virtual’ (SPV); pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Pentru îndrumare şi asistenţă la completarea declaraţiei, persoanele fizice pot apela numărul 031.403.91.60 sau pot vizualiza, pe site-ul ANAF, la secţiunea Toate formularele cu explicaţii Instrucţiunile de completare a declaraţiei, precum şi tutorialul video postat în secţiunea Asistenţa Contribuabili/Ghiduri Curente”, transmite ANAF.

Declarația se poate depune în format pe hârtie, dar se poate completa pe calculator și se poate depune online:

  • prin intermediul serviciului „Spaţiul Privat Virtual” (SPV)
  • prin intermediul site-ului e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.
Etichete: