Redactia.ro
Home » Știri » Avertismentul Standard & Poor’s: Majorarea pensiilor cu 40% va afecta vizibil bugetul țării

Avertismentul Standard & Poor’s: Majorarea pensiilor cu 40% va afecta vizibil bugetul țării

pensiile speciale

Majorarea pensiilor cu 40% afectează bugetul țării, avertizează agenția de rating Standard & Poor’s, după ce în Parlament s-a votat pentru o astfel de mărire.  Mai exact, potrivit agenției, acest lucru ar provoca un deficit bugetar greu de controlat, mai ales că suntem deja afectați de pandemie. 

Standard & Poor’s: Majorarea pensiilor cu 40% va provoca deficit bugetar

Votul din Parlament pentru majorarea pensiilor cu 40% va duce la un buget incotrolabil, în contextul pandemiei, avertizează agenția de rating Standard & Poor’s, informează realitatea.net Asta pentru că,  împreună cu alte cheltuieli sociale, anul următor am putea avea un deficit bugetar al României peste 10% și s-ar putea  menține în această zonă și în următorii doi ani.

„O asemenea creștere considerabilă a cheltuielilor permanente, dacă ar fi implementată, ar afecta rezultatele fiscale ale României și credibilitatea extrenă și ar determina, probabil, o contracție bugetară greu de controlat, cu efecte asupra revenirii fragile a economiei după COVID-19,” notează S&P Global Ratings, potrivit Reuters.

Majorarea pensiilor cu 40%, conflict între PSD și PNL 

Parlamentul a votat pe data de 22 septembrie majorarea pensiilor cu 40%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare. De asemenea, potrivit modificărilor făcute în comisiile de specialitate și adoptate de plen, ar trebui majorate și salariile profesorilor din acest an, iar autoritățile locale ar urma să primească mai mulți bani. Au fost 242 de voturi pentru, modificările fiind susținute de PSD, ALDE, Pro România și UDMR.

În schimb, PNL a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională legea.  Ludovic Orban are temeri că măsura iniţiată de PSD şi votată în Parlament riscă să arunce România într-o criză economică profundă.

„(…) Să votezi în condiţiile unei contracţii economice care a dus la o lipsă de venituri majorări de 6,7% din PIB fără existenţa niciunui venit suplimentar demonstrează că PSD este de fapt inamicul public nr. 1 al României şi al economiei româneşti.Readuc aminte că guvernul pe care îl conduc a majorat punctul de pensie cu 14%, în cifră absolută 167 de lei, cea mai mare majorare a punctului de pensie din istoria majorării punctului de pensie, şi asta în condiţii de criză economică.Nu există altă ţară europeană care să fi crescut pensiile în perioadă de criză economică generată de pandemie, decât Germania.”, spune premierul.

Pensii majorate cu 14% în loc de 40%, în septembrie

Pensiile ar fi trebuit să crească cu 40 la sută de la 1 septembrie, potrivit unei legi adoptate în guvernarea PSD.  Dar, în urma unui proiect de rectificare bugetară, pentru că majorarea cu 40% ar afecta bugetul țării, potrivit Guvernului actual, s-a decis majorarea cu 14%. Acest lucru înseamnă că, bătrânii au acum o pensie mai mare cu 177 lei.  Odată cu majorarea de 14%, punctul de pensie a ajuns de la 1.265 lei la 1.442 lei.

 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: