Redactia.ro
Home » Știri » Bani de la Guvern pentru românii care cresc porci. Ce este obligatoriu

Bani de la Guvern pentru românii care cresc porci. Ce este obligatoriu

Tot mai mulți fermieri români își doresc să crească în gospodăriile lor porci din rasele mangalița  și bazna. De acum au și un motiv în plus! Guvernul îi va ajuta printr-un program special al Ministerului Agriculturii, prin care pot primi bani pentru fiecare purcel, obligatoriu din aceste rase.

Așadar, vin vești bune pentr românii crescători de porci. La mijlocul acestei săptămâni, ajutorul de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, pentru perioada 2020 – 2022, a fost aprobat de Executiv.

Bani de la Guvern pentru românii care cresc porci Mangalița și Bazna

Valoarea totală a ajutorului pentru anul 2021 este de 700.000 de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii. Resursele financiare se vor asigura de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii pe anul în curs.

Banii de la Guvern oferiți prin acest program se ridică la 1.200 de lei pentru o scroafă și 250 de lei pentru un purcel înțărcat.

”În ședința Guvernului din data de 07 aprilie 2021 a fost adoptată Hotărârea pentru completarea art.7 din HG nr. 365/2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”, pentru perioada 2020-2022, precum şi a unor măsuri de aplicare a acesteia.

Având în vedere necesitatea continuării sprijinirii crescătorilor de scroafe din rasele Bazna și Mangalița, este necesară bugetarea schemei pentru anul 2021, astfel încât să se continue susținerea producției de porci și animale de reproducție.

Astfel, prin prezentul act normativ se aprobă valoarea schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2021, respectiv 700 mii lei. Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021.

Potrivit datelor din evidența Agenției Naționale pentru Zootehnie, în Registrul Genealogic sunt înscrise 1030 capete de scroafe din rasele Bazna și Mangalița, deținute de circa 55 de beneficiari”, se transmite printr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Mangalița sau porcul somon, căutat pentru recuperare după Covid

Mangalița sau porcul somon, cum mai este numit, este cerut de români pentru colesterolul redus. Iar femierii s-au adaptat și cresc mai mulți porci din această rasă, mai ales că acum pot primi și bani de la stat.

Bunătățile pregătite din carnea de mangaliță au tot mai multă căutare. Grăsimea acestei rase de porci se aseamană cu uleiul de măsline, spun nutritioniștii. Totodată, consumul previne bolile de inimă sau diabetul. Proprietățile acestui tip de carne ar fi căutat și de către cei care se recuperează după ce au suferit în urma infecției cu Covid, mărturisește un crescător român căutat pentru slănină și untura de clienți din țări precum Austria și Germania.

“Cei de acolo mi-au spus că reface foarte repede plămânii. Au fost persoane care mi-au solicitat, ieșite dintr-un Covid extrem de dur. Au ieșit cu 40% plămânii afectați și mi-au solicitat untură”, a declarat crescătorul și producătorul de carne de mangalița, Alin Neamțu, pentru Știrile Pro Tv.

Cât despre prețuri, cotletul de mangaliță ajunge la vânzare cu 95 de lei kilogramul, pe când slănina se vinde cu 33 lei, iar cârnații cu 55 de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: