Redactia.ro
Home » Știri » Bani în plus de la stat pe lângă pensie. Ce condiții trebuie îndeplinite

Bani în plus de la stat pe lângă pensie. Ce condiții trebuie îndeplinite

bani

Una rece, alta caldă pentru pensionarii români. După ce premierul Ludovic Orban a anunțat zilele trecute că este greu de făcut o majorare cu 40% a pensiilor din luna septembrie, iată că pensionarii primesc o veste bună.

Pensionarii români ar putea primi bani în plus, în fiecare lună, pe lângă pensie. Singura condiție este ca aceștia să fie angajați, dacă doresc, a explicat Grațiela Gavrilescu, inițiatorul documentului.

Deputatul umanist Graţiela Gavrilescu a anunțat că va iniția un proiect de lege prin care societăţile comerciale sunt încurajate să angajeze pensionari care la rândul lor doresc să-şi continue activitatea în domeniile în care au experienţă. Proiectul de lege este primul dintr-un pachet legislativ şi va fi depus la Parlament în cursul săptămânii viitoare, potrivit Mediafax.

„Am venit în ajutorul celor care sunt la pensie şi au multă experinţă profesională şi am considerat că pentru societăţile cu capital privat românesc şi nu numai, cele care au cifră de afaceri de cinci milioane de lei, pot angaja consilieri pensionari astfel încât să putem să beneficiem de experinţa lor în anumite domenii de activitate”, a explicat Graţiela Gavrilescu, la Antena 3.

Șansă nouă pentru pensionari

Pentru firmele cu o cifră de afaceri mai mare de cinci milioane de lei, deputatul umanist propune, ca în cazul în care societatea are mai mult de cinci angajaţi, paritatea să fie un angajat consilier pensionar la cinci nepensionari.

„Pentru societăţile comerciale cu cifră de afaceri sub cinci milioane de lei, la sub 10 angajaţi, paritatea să fie un angajat consilier pensionar raportat la trei angajaţi nepensionari, iar dacă societatea comercială are un număr mai mare de 10 angajaţi, atunci paritatea să fie un angajat consilier pensionar raportat la cinci persoane care nu sunt pnsionare”, a explicat Graţiela Gavrilescu.

Redăm, mai jos, conținutul proiectului de lege!

Lege privind reintegrarea pe piaţa muncii a pensionarilor care doresc să îşi continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. 1.

Societățile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut o cifră de afaceri de 5 000 000 lei, pot angaja, din rândul pensionarilor,  cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societății comerciale respective.

Art. 2

(1)        Pentru persoanele angajate conform prevederilor art.1, nu se datorează contribuțiile de asigurări sociale și contribuția de asigurării de sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale.

(2)        Numărul persoanelor care beneficiază de prevederile alin. (1) se stabilește astfel:

a) Dacă societatea comercială, care are o cifră de afaceri mai mare de
5 000 000 lei, are mai puțin de 5 angajați, unul dintre aceștia trebuie să fie pensionar.

b) Dacă societatea comercială, care are o cifră de afaceri mai mare de
5 000 000 lei,  are mai mult de 5 angajați, paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un număr de 5 persoane care nu au atins pragul vârstei de pensionare.

Societățile comerciale, încurajate să angajeze pensionari

c) Societățile  comerciale cu capital privat, care au o cifră de afaceri mai mică de 5 000 000 lei, pot angaja consilieri pensionari astfel:

1.         societate comercială cu un număr mai mic de 10 angajați – paritatea este de un consilier pensionar raportat la un număr de 3 persoane care nu au atins pragul de pensionare.

2.         societate comercială cu un număr mai mare de 10 angajați – paritatea este de un consilier pensionar raportat la un număr de 5 persoane care nu au atins pragul de pensionare.

(3) În cazul angajării mai multor pensionari consilieri nerespectând paritatea conform prevederilor art.4 – alin (2), al prezentei legi, societatea comercială va achita contribuția socială pentru fiecare consilier pensionar angajat peste numărul prevăzut în prezentul articol.

(4) Competența constatării neîndeplinirii obligațiilor rezultate din prezenta lege revine Inspecției Muncii.

Art. 3.

Prezenta Lege intră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: