Redactia.ro
Home » Știri » Bani în plus pe lângă pensie. A intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Bani în plus pe lângă pensie. A intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Bani în plus pe lângă pensie. A intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Vești bune! Bani în plus pe lângă pensie de la 1 ianuarie 2023. Iată detaliile!

Bani în plus pe lângă pensie de la 1 ianuarie 2023

Majorarea pensiilor va avea lor de la data de 1 ianuarie 2023, astfel că a început recalcularea tuturor pensiilor. Toți pensionarii români vor primi în plus, lunar, indiferent de valoarea pensiei cu 12.5% mai mult. În funcție de suma pe care fiecare pensionar o încansează, valoarea de care se va beneficia este diferită.

De exemplu, un pensionar care primește în fiecare lună suma de 1.000 de lei, va primi în plus cu 125 de lei mai mult, încasând din ianuarie 2023 suma de 1125 de lei.

Pentru punctul de pensie majorarea, care în acest moment este de 1.586 de lei, majorarea va fi cu 198 de lei mai mult, pensionarul primind suma de 1.784 de lei.

Cu toate acestea, un pensionar cu o pensie medie de 1.800 de lei va primi 2.055 de lei lunar, conform Antena 3.

Ajutoare pentru românii cu pensii mici de la 1 ianuarie 2023

Pe lângă această majorare de 12,5% stabilită de guvernanți, pensionarii vor primi și un ajutor în funcție de preagul la care se încadrează:

Astfel, românii care au pensii sub 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei, 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 şi 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei. Totodată, coaliția a decis acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu handicap.

Un alt aspect este ajutorul pentru plata facturilor la energie de 1.400 de lei. Acesta se acordă pensionarilor cu vârsta de peste 60 ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei.

Impactul financiar al acestor ajutoare și a majorării este de 26,65 miliarde de lei.

Indemnizația pentru însoțitor de la 1 ianuarie 2023

Vești bune! De la data de 1 ianuarie 2023, când s-a decis  majorarea punctului de pensie, va crește, totodată și indemnizația pentru însoțitor care se acordă la cerere pensionarilor de invaliditate de gradul I.

Astfel, la debutul anului viitor va crește indemnizația pentru însoțitor care se acordă la cerere pensionarilor de invaliditate de gradul I.Aceasta va reprezenta 80% din valoarea punctului de pensie, egal cu 1.785 lei.

În cazul pensiilor de însoțitor de invaliditate încadrați la gradul I, majorarea de face de la 1.269 lei, la 1.428 lei.

Indemnizația se va acorda, în afara pensiei, celor care beneficiază de pensie de invaliditate, dar n-au cerut asistent personal. Indemnizația pentru însoțitor se va acorda ți în momentul în care persoanele trec de la pensia de invaliditate, la pensia pentru limită de vârstă.

Reforma pensiilor speciale de la 1 ianuarie 2023

Raluca Turcan a anunțat că de la 1 ianuarie 2023 vor putea fi realizate reforma pensiilor speciale, reforma pensiilor din sistemul public, reforma salarizării și reforma asistenței sociale. Astfel, Bugetul Asigurărilor de Stat pentru 2023 este un „buget generos, cu ținte ambițioase și care obligă foarte mult.”

„Nu ne putem juca de-a reforma pentru că cifrele actuale permit și reforma pensiilor speciale, și reforma pensiilor din sistemul public, și reforma salarizării, cât și a asistenței sociale

Este de apreciat că prin Bugetul de Stat și Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat se respectă actualizarea automată a ISR și a alocațiilor de stat pentru copii – mecanisme previzibile și sustenabile pentru majorarea veniturilor cu rata inflației.

În altă ordine de idei, ne dorim ca Ministerul Muncii și Solidarității Sociale să vină cât mai repede cu mecanismul obiectiv pe baza căruia să fie stabilit, începând cu anul 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată – stabilirea acestuia să nu mai depindă decât de evoluțiile obiective economice – inflația, productivitatea, dinamica economiei. Grație măsurilor economice corecte, care au fost adoptate în ultimii ani, încasările din contribuții de asigurări sociale au crescut și au permis o majorare cu 12,5% a punctului de pensie, dar și o diminuare a transferurilor de la BS la BASS (de la 11,7 mld. lei la 10,7 mld lei)

Eforturile pe care le-am făcut la Ministerul Muncii în anul 2021 sunt răsplătite în anul 2023. Astfel, sunt prevăzute în buget sume importante din fonduri externe (cca. 206 milioane de lei prin PNRR) pentru investiții și reforme structurale: digitizarea dosarelor de pensii, digitalizarea tuturor instituțiilor din subordinea MMSS, centrele de zi pentru copii, persoane cu dizabilități și persoane vârstnice. Ne exprimăm speranța că reformele asumate prin PNRR, unele deja adoptate prin legi în Parlament, nu vor rămâne doar la stadiul de legi uitate și neimplementate”, a explicat ea, relatează capital.ro.

Nu se dorește întârzierea reformelor de la 1 ianuarie 2023

Raluca Turcan susține că nu dorește ca reformele esențiale să fie întârziate pe tot parcursul anului 2023:

„Majorarea salariilor doar pentru unele categorii, nu pentru toți, a creat mari dezechilibre (profesor debutant vs necalificat din sectorul construcțiilor). Discrepanțele mari de salarizare care s-au creat au determinat deja o migrația angajaților dintr-o instituție în alta, ceea ce nu este de dorit”, a spus ea, potrivit sursei citate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: