Redactia.ro
Home » Știri » Vin bani de la stat! Românii primesc milioane în conturi. Vezi dacă ești pe listă!

Vin bani de la stat! Românii primesc milioane în conturi. Vezi dacă ești pe listă!

Veste bună pentru milioane de români! Conform unui nou proiect de lege aflat pe masa Guvernului, cei care nu și-au recuperat banii pe fostele taxe auto plătite, vor avea acum o nouă șansă de a-i primi înapoi. Iată despre ce taxe este vorba și cum vor putea intra oamenii în posesia banilor!

Banii care vor putea fi în sfârșit recuperați

S-a emis o ordonanță de urgență care se află pe masa Guvernului și care prevede restituirea fostelor taxe auto. Românii vor avea acum o nouă șansă să-și recupereze banii, pe cale administrativă.

Conform OUG, „solicitările de restituire vor putea fi depuse timp de cinci ani, față de un singur an, cum prevedea actul normativ din 2017.

Noua ordonanță vine ca un răspuns la decizia din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, prin care s-a stabilit că perioada de solicitare a restituirilor de un an, stabilită anterior în 2017, a fost mult prea scurtă, comparativ cu perioadele generale de 5 ani în care se pot cere restituiri de la statul român”, relatează „capital.ro”.

După decizia pe care a luat-o Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Guvernul nu a avut altă opțiune decât să vină cu un mecanism nou de restituire a fostelor taxe auto. Perioada de depunere a solicitărilor se va derula timp de 5 ani. 

Cui îi vor fi restituiți banii pe taxa auto 

Toate persoanele care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto și n-au apucat să ceară restituirea până la termenul anterior din data de 31 august 2018, vor putea ( de la data intrării în vigoare a noii ordonanțe) să își recupereze banii prin cale administrativă. 

Cererile de restituire se vor depune la Serviciul Fiscal, iar pe baza acestora se vor înapoia banii achitați pe taxă auto, dar și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii ei.

Cererile vor fi soluționate în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar banii vor fi înapoiați în conturile bancare precizate la depunerea cererii.

Cei cărora nu le vor fi aprobate cererile de restituire au dreptul de a face contestație asupra deciziei în termen de 45 de zile de la comunicare. Depunerea se face la secția de contencios administrativ a Judecătoriei.

La ce taxă auto face referire noul proiect de lege?

„Este vorba despre taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. 

Mecanismul anterior ce permitea solicitarea restituirii fostelor taxe prevedea o perioadă de depunere a solicitărilor între august 2017 și august 2018.

Amintim că, pentru a intra în vigoare toate aceste prevederi, proiectul de OUG trebuie mai întâi aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. După publicare, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor vor trebui să emită fiecare câte un ordin pentru punerea în aplicare a noului mecanism de restituire a taxelor auto”, explică aceeași sursă. 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: