Redactia.ro
Home » Știri » Belarusul a restricționat posibilitățile pentru cetățeni de a părăsi țara pe cale rutieră. Care sunt excepțiile

Belarusul a restricționat posibilitățile pentru cetățeni de a părăsi țara pe cale rutieră. Care sunt excepțiile

GALERIE FOTO (2) Belarusul a restricționat posibilitățile pentru cetățeni de a părăsi țara pe cale rutieră

Belarusul a restricționat posibilitățile pentru cetățeni de a părăsi țara pe cale rutieră. După ce avionul în care se afla jurnalistul Roman Protasevici a fost deturnat, Belarusul a luat decizia de a le interzise cetățenilor săi să mai plece în străinătate. Care sunt excepțiile?

Belarusul a restricționat posibilitățile pentru cetățeni de a părăsi țara pe cale rutieră. Care sunt excepțiile

Belarusul a restricționat posibilitățile pentru cetățeni de a părăsi țara pe cale rutieră. Serviciul de poliție de frontieră din Belarus a postat într-un mesaj pe Telegram, că le interzis cetățenilor săi să mai plece din străinătate pe cale rutieră. Potrivit acestora, doar cetățenii care dețin un document care confirmă autorizarea de ședere permanentă într-un stat străin au dreptul să părăsească Belarusul. Mai mult, aceștia au specificat că un permis de ședere temporară nu constituie un motiv pentru a călători în străinătate.

Belarusul a impus restricții privind călătoriile în străinătate în decembrie 2020, în cadrul pandemiei de coronavirus. În orice caz, părăsirea țării pe cale rutieră se face cel mult o dată la șase luni. Această decizie a fost luată după ce avionul în care se afla jurnalistul Roman Protasevici a fost deturnat.

Cine este jurnalistul Roman Protasevici

Pe 24 mai, zborul Ryanair 4978 își începuse deja coborârea spre capitala lituaniană când pilotul a anunțat, că avionul se îndreaptă brusc spre Minsk, capitala statului vecin. Atunci, un pasager aflat în avion s-a ridicat și și-a scos din spațiul de depozitare de deasupra un laptop pe care l-a dat discret însoțitoarei sale, oferindu-i si telefonul său. Era jurnalistul Roman Protasevici. Ziaristul era căutat în propria țară pentru rolul jucat în difuzarea uriașelor proteste ale opoziției desfășurare la Minsk anul trecut. „Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje şi a încercat să împartă lucruri”, a spus un pasagerul lituanian.

Roman, jurnalistul în vârstă de 26 de ani a fost imediat separat de restul pasagerilor, iar ulterior acesta a fost reținut. În calitate de redactor-șef al unui canal de știri care transmitea din străinătate, Protasevici a fost atras în mijlocul evenimentelor. Tânărul s-a născut la un an după venirea la putere a lui Lukașenko și s-a implicat în politică din adolescență când a început să participe la proteste. Era licean când a fost arestat și bătut de polițiști, care l-au amenințat că îi vor pune în spate crime nerezolvate. A studiat jurnalismul la Universitatea de Stat din Minsk, de unde a fost exmatriculat, a lucrat ca fotograf pentru Radio Europa Libera și mai multe organizații de știri și a primit o bursă Vaclav Havel. În 2019, a fugit în Polonia, temându-se de serviciile de securitate KGB din Belarus. În Polonia a primit azil politiv și a încetat să lucreze pentru site-ul de știri Nexta.

Reporterii fără frontieră clasifică Belarusul drept cea mai periculoasă țară din Europa pentru angajații din mass-media. De la alegerile prezidențiale, vocile opoziției și puținii jurnaliști independeți au fost hărțuiți de poliție, amendați și arestați. În prezent, Roman este arestat. Acesta a apărut într-un video postat pe Twitter în care făcea mărturisiri din centrul de detenție. Jurnalistul avea vânătăi pe față și spunea că este tratat „bine”.

Roman in arest
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: