Redactia.ro
Home » Știri » Cine este iubita lui Roman Protasevici, jurnalistul vânat de autoritățile din Belarus

Cine este iubita lui Roman Protasevici, jurnalistul vânat de autoritățile din Belarus

Duminica trecută, Sofia Sapega și partenerul ei, jurnalistul disident Roman Protasevich, au fost reținuți de autoritățile din Belarus. Cei doi călătoriseră într-un zbor de la Atena la Vilnius, în Lituania, când Belarusul a forțat avionul să aterizeze în Minsk – capitala Belarusului. Țările occidentale au acuzat Belarusul de deturnarea avionului Ryanair, care a fost redirecționat în urma unei presupuse amenințări cu bomba.

Doamna Sapega, de naționalitate rusă, este deținută într-un centru de detenție preventivă din Minsk timp de două luni „ca măsură preventiv㔄, a declarat avocatul său Alexander Filanovich pentru BBC. Oficialii ambasadei ruse care au vizitat-o ​​în custodie au declarat că se află într-o stare bună de sănătate și nu s-a plâns de tratamentul ei. Înainte de arestarea lor, ea a călătorit cu Roman Protesavich la Atena, unde a participat la un forum economic la mijlocul lunii mai.

Sofia Sapega s-a născut în orașul rus Vladivostok, potrivit rețelelor sale de socializare, dar a trăit aproape toată viața în Belarus, a declarat pentru BBC unul dintre colegii săi de clasă. Ea are 23 de ani și este studentă la drept internațional la Universitatea Europeană de Științe Umane din Vilnius și urma să-și susțină teza de masterat la scurt timp după întoarcerea de la Atena. Ministerul rus de externe a declarat că a fost acuzată că a încălcat legea bielorusă în august și septembrie 2020. Dar nu este clar care sunt aceste infracțiuni. În acele luni, Belarusul a fost zguduit de proteste anti-guvernamentale după ce președintele Alexander Lukașenko a fost reales cu 80% din voturi. Mulți l-au acuzat de trucarea cursei.

Mama Sofiei, dar și mai mulți colegi de facultate au declarat pentru BBC că nu este implicată în proteste și că locuiește în Vilnius din august anul trecut. Mama ei a negat, de asemenea, că Sofia ar fi lucrat pentru liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, în timp ce se afla în lituaniană. „Copilul nostru este un student obișnuit, o fată obișnuită care tocmai s-a cunoscut cu Roman Protasevici. Gata cu asta„, a declarat mama Sofiei.

De la arestarea celor doi, un videoclip în care apare Sofia Sapega a fost lansat de autoritățile din Belarus. În videoclip, ea spune că editează Cartea Neagră a Belarusului – un canal Telegram care a publicat informațiile personale ale oficialilor de securitate. Belarus a clasificat acest lucru drept un grup extremist.

Mulți dintre cei care au vizualizat videoclipul sugerează că ea a făcut declarația sub constrângere.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: