Redactia.ro
Home » Știri » Alegerile din Belarus: Candidata opoziției se refugiază în Lituania

Alegerile din Belarus: Candidata opoziției se refugiază în Lituania

svetlana tikhanovskaya

Svetlana Tikhanovskaya, candidata care a reprezentat cea mai serioasă provocare pentru Alexander Lukashenko din ultimele decenii, a fost nevoită să părăsească Belarusul, la presiunile autorităților.

Alegerile fraudate din Belarus

Contracandidata lui Lukashenko și-a anunțat marți alegătorii că a plecat în cursul nopții în Lituania. Ea refuzase recent să accepte rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus, mult disputate în Europa și Statele Unite. Alegerile au fost câștigate în proporție de 80% de către Lukashenko, supranumit „ultimul dictator al Europei” pentru că se agață de poziția de șef de stat încă din 1994. La ultimul vot din 2015, a fost declarat câștigător cu 83.5% din voturi. La fiecare alegeri organizate în Belarus din 1994 au existat proteste împotriva lui Lukashenko, participanții riscând să fie condamnați la închisoare.

Inițial, soțul Svetlanei ar fi candidat la alegerile de anul acesta, însă nu i-a fost permis să se înregistreze și a fost arestat. Svetlana i-a luat astfel locul lui Sergei Tikhanovsky, fiind ridiculizată de Lukashenko care a numit-o „o fetiță sărmană manipulată de străini”. De la începutul campaniei în mai, mai mult de 2000 de oameni au fost ținuți în arest, conform centrului pentru drepturile omului Viasna. În ajunul alegerilor, managerul de campanie al Svetlanei, Maria Moroz, a fost și ea arestată dar se află acum în Lituania. Anul acesta niciun observator nu a fost invitat pentru a monitoriza alegerile.

La suspiciunea de fraudare repetată a alegerilor se adaugă și nemulțumirile pe care cetățenii Belarusului le au în legătură cu felul în care Lukashenko a gestionat criza pandemiei. Președintele a subapreciat virusul, recomandându-le oamenilor să bea vodka și să meargă la saună pentru a rămâne sănătoși. Belarus, cu o populație de 9.5 milioane de locuitori a raportat 70000 de cazuri și 600 decese.

Anunțul lui Tikhanovskaya

Vizibil epuizată, Tikhanovskaya a postat un clip după ce a ajuns în Lituania, anunțând că decizia de a pleca a fost luată pentru siguranța copiilor ei. „Mulți mă vor înțelege, mulți mă vor judeca, alții mă vor urî. Ceea ce se întâmplă acum nu merită viața nimănui”. Ea a făcut clar faptul că întâlnirea cu autoritățile din Belarus nu a lăsat-o decât cu opțiunea de a fugi din țară.

Clipul postat de candidată a adus ușurare simpatizanților care așteptau cu nerăbdare vești din partea ei  după vizita pe care a făcut-o la biroul electoral central. Ea voia să depună o plângere oficială legată de rezultatele alegerilor, unde a strâns official doar 10.09% din voturi. Svetlana a rămas la sediul central câteva ore.

Înainte de a dispărea, le-a spus membrilor echipei sale de campanie că „a luat o decizie”. A fost dusă în Lituania, unde autoritățile locale au ajutat-o să treacă granița. Între timp, străzile din Minsk sunt pline de protestatari care continuă să se mobilizeze pentru a-și exprima furia împotriva lui Lukashenko, făcând față autorităților care folosesc gloanțe de cauciuc și grenade paralizante.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: