Redactia.ro
Home » Știri » Belarus este amenințat de Uniunea Europeană. Liderii UE vor lua măsuri împotriva celor responsabili de violențele produse la Minsk

Belarus este amenințat de Uniunea Europeană. Liderii UE vor lua măsuri împotriva celor responsabili de violențele produse la Minsk

GALERIE FOTO (2) De ce vrea UE să impună rescrierea istoriilor statelor membre? Motivația din spatele demersului

Uniunea Europeană acuză Belarusul că scrutinul prezidențial nu a fost „nici liber și nici echitabil” și a amenințat cu sancțiuni împotriva celor care se fac responsabili de violențele asupra protestatarilor nemulțumiți de realegerea președintelui Aleksandr Lukaşenko.

Uniunea Europeană ia măsuri împotriva autorităților din Belarus

Belarusul a anunțat rezultatul  victoriei lui Lukașenko în cursa pentru alegerile prezidențiale, însă oamenii au fost revoltați și au ieșit în plină stradă să își ceară drepturile. Poliția a intervenit în forță într-un mod agresiv înregistrând peste 3.000 de arestări.

Toată situația din Belarus a atras atenție oficialilor Uniunii Europene care și-au exprimat poziția și măsurile pe care le vor lua în contextul dat.

„Alegerile nu au fost nici libere, nici echitabile. Vom face o examinare aprofundată a relaţiilor UE cu Belarus. S-ar putea, între altele, să luăm măsuri împotriva responsabililor pentru violenţele produse, arestările nejustificate şi falsificarea rezultatelor alegerilor”, au transmis oficialii UE într-un comunicat.

Lukașenko se află la putere de 5 mandate și anume 26 de ani în fucție, iar acesta ar fi al șaselea mandat de președinție. Rezultatul voturilor a fost unul care a zdrobit orice speranță a contracandidatei sale, Svetlana Tikhanovskaia, care a obținut doar 10% din voturi.

Liderii Uniunii Europene monitorizează protestele din Minsk

De duminică seara apele sunt agitate în Minsk, autoritățile au fost violente cu protestatarii. Au folosit împotriva lor gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și au făcut multe arestări. Manifestațiile din capitala Belarusului au înregistrat și un prim deces.

Poliția a dezmințit acuzațiile care spuneau că protestatarul a decedat din cauza violențelor la care a fost supus. Ei au detaliat printr-un comunicat că bărbatul avea în mână un dispozitiv exploziv pe care urma să îl folosească dar i-a explodat în mână chiar înainte să-l arunce către organele de ordine.

De asemenea, oamenii din Minsk au fost privați de conexiunea la internet. Autoritățile au oprit orice fel de conexiune pentru a stopa comunicarea între protestatari și pentru a nu se mai instiga unii pe alții.

Încă de duminică seara Belarusul a atras asupra lui numai critici legate de metodele violente pe care le-a folosit împotriva nemulțumiților manifestanți, iar dacă duminică erau doar critici, marți cei 27 de reprezentanți ai Uniunii Europene au anunțat că vor analiza situația creată și vor lua măsuri.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: