Redactia.ro
Home » Știri » BNR a luat hotărârea chiar acum! Decizie crucială pentru românii care au credite 

BNR a luat hotărârea chiar acum! Decizie crucială pentru românii care au credite 

BNR a luat hotărârea chiar acum! Decizie crucială pentru românii care au credite 
Astăzi, 5 iulie 2024, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a luat o decizie de mare importanță pentru toți românii care au credite bancare. Într-un efort de a stimula economia și de a gestiona inflația, BNR a anunțat reducerea semnificativă a ratei dobânzii de politică monetară, marcând astfel prima schimbare din ianuarie 2023.

BNR a luat hotărârea chiar acum

În cadrul ședinței de astăzi, Consiliul de Administrație al BNR a aprobat următoarele măsuri, care vor intra în vigoare începând cu data de 8 iulie 2024:

  • Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7,00% pe an.
  • Scăderea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 8,00% pe an.
  • Reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6,00% pe an.
  • Menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Decizie crucială pentru românii care au credite 

Această decizie vine pe fondul unei scăderi continue a inflației, care și-a accelerat ritmul de reducere în primele două luni ale trimestrului II din 2024. În luna mai, rata anuală a inflației a scăzut la 5,12%, sub nivelul prognozat, comparativ cu 6,61% în martie. Această scădere a fost influențată în principal de reducerea semnificativă a prețurilor la energie, în special la gazele naturale, ca urmare a modificărilor legislative implementate în aprilie. De asemenea, dinamica prețurilor alimentelor a continuat să scadă, contribuind la această tendință pozitivă.

Inflația CORE2 ajustată a continuat să scadă gradual, atingând 6,3% în mai, față de 7,1% în martie 2024. Scăderea a fost determinată de efectele dezinflaționiste și de corecțiile prețurilor la mărfurile agroalimentare. Totodată, diminuarea dinamicii prețurilor importurilor și reducerea așteptărilor inflaționiste pe termen scurt au contribuit la această evoluție.

Conform evaluărilor actuale, rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni, pe o traiectorie mai joasă decât cea anticipată în prognoza din mai 2024. Aceasta va fi influențată în principal de efectele de bază și de modificările legislative din sectorul energetic, precum și de decelerarea creșterii prețurilor importurilor și de ajustarea graduală a așteptărilor inflaționiste pe termen scurt.

Impactul deciziei BNR asupra românilor cu credite

Pentru românii cu credite la bănci, această decizie a BNR aduce o gură de aer proaspăt. Reducerea dobânzii de politică monetară și a celorlalte facilități de creditare și depozitare va conduce la scăderea costurilor de împrumut, facilitând astfel accesul la finanțare și reducând povara financiară pentru debitori.

Decizia BNR de astăzi reflectă un angajament ferm de a susține stabilitatea economică și de a sprijini populația în contextul unei economii aflate în continuă schimbare. Cu inflația pe o traiectorie descendentă și măsuri menite să faciliteze accesul la creditare, românii pot privi cu încredere spre viitor, beneficiind de un mediu financiar mai favorabil.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: