Redactia.ro
Home » Știri » Bobotează 2021. Unde este locul din România unde caii sunt botezați de preoți

Bobotează 2021. Unde este locul din România unde caii sunt botezați de preoți

În fiecare început de nou an, pe data de 6 ianuarie, românii sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului. În această zi preoții sfințesc apele, dar sunt și zone din țară unde ei respectă o tradiție veche de secole întregi: botezul cailor.

Unde este locul din România unde caii sunt botezați de preoți

Boboteaza este o sărbătoare marcată de multe tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu regularitate. Într-o zonă a țării ei își scot caii din gospodării și îi aduc în fața preoților pentru a-i boteza. Tradiția se practică de secole întregi, informează ziare.com.

Botezul cailor are loc în fiecare an în satul Pietroșani, din județul Prahova. Localnicii vin călare pe animale sau cu căruța pentru ca acestea să fie stropite cu aghiazmă de preoți. Oamenii s-au obișnuit deja să facă acest lucru și îl cataloghează ca pe un moment vesel.

„Botezul cailor, care este o traditie ce dateaza din cele mai vechi timpuri in acest sat isi are radacinile in Sfanta Scriptura. Este un moment vesel in satul nostru, impartasit de intreaga comunitate”, a spus preotul ortodox Mihai Dobre, din satul Pietrosani, județul Prahova.

Botezul cailor are loc nu doar în Pietroșani, ci și în alte sate din Prahova. Localncii spun că animalele vor fi sănătoase odată ce trec prin acest proces de sfințire.

„Iapa este cea mai importanta fiinta in gospodaria noastra, pe langa familia si copiii nostri. Apa sfintita face miracole. Animalele noastre nu se vor imbolnavi”, spune Alexandru Feraru, un fermier local.

Alte tradiții și obiceiuri de Bobotează

Din bătrâni se spune că nu este bine ca să duci gunoiul de Bobotează deoarece nu vei mai avea parte de noroc tot anul. De altfel, nu este bine nici să dai bani cu împrumut în această zi, pentru că riști să nu o duci prea bine în plan financiar. Totodată, evită certurile cu cei dragi sau oricare altă persoană pentru a nu te certa tot anul. Gospodinele trebuie să se abțină de la făcut treabă prin casă precum: cusut, spălat, dar și de la treaba din împrejurul casei lor.

Se spune că preoții sfințesc apele în ziua de 6 ianuarie. Ei aruncă o cruce într-o apă, iar bărbatul care reușește să o prindă va fi tot anul ocolit de rele și îi va merge bine. Se mai spune și că vremea de Bobotează va fi vremea pe tot parcursul noului an.

Boboteaza mai este denumită și Botezul Domnului, Epifanie, Teofanie,  Arătarea Domnului sau Descoperirea Cuvântului Întrupat. În religia creștină, Boboteaza marchează momentul când Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului de Sfântul Ioan Botezătorul. Iisus a venit din Galileea la râul Iordan unde Sfântul Ioan boteza mai mulți oameni. S-a oferit și El, iar Sfântul Ioan I-a spus: “Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: