Redactia.ro
Home » Știri » BOR, despre problema cărții de identitate. „Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetățenesc”

BOR, despre problema cărții de identitate. „Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetățenesc”

BOR, despre problema cărții de identitate

BOR, despre problema cărții de identitate. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a transmis printr-un comunicat de presă, părerea instituției despre noul model al cărții de identitate. Conform BOR, cartea de identitate nu este de natură religioasă, ci una de natură administrativă.

BOR, despre problema cărții de identitate. „Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetățenesc”

BOR, despre problema cărții de identitate. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a declarat joi, printr-un comunicat de presă, poziția instituției referitoare la schimbarea cărții de identitate. Conform acestuia, problema cărții de identitate dace referire la identitatea de tip cetățenesc, și nu la cea spirituală. „Ceea ce stârneşte o deplin justificată reacţie de nedumerire, reticenţă şi chiar revoltă în rândul populaţiei este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noţiuni de ‘gen’, care o înlocuieşte abuziv în acest context pe cea firească de ‘sex’. Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu şi în biologie, ci doar sex: masculin şi feminin. Noţiunea de ‘gen’, vehiculată azi progresiv și progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în ‘gen’”, a spus Bănescu.

De asemenea, specialistul a arătat că reacțiile negative referitoare la noile cărți de identitate anunțate de Ministerul Afacerilor Interne sunt provocare de neînțelegerea conținutului acesteia. „Problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre ‘Cartea vieţii’, ci despre banala carte de identitate cetăţenească. Este vorba despre ‘identitatea’ noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Aşa cum au anunţat autorităţile, „se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip”, a mai spus purtătorul de cuvânt BOR.

Vasile Bănescu arată că există posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic, iar păstrarea opțiunii este importantă. „Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la paşapoartele biometrice, care au suscitat discuţii similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ şi luciditate pentru toţi cetăţenii creştinii ortodocşi: ‘Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mănăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare’”, mai arată purtătorul de cuvânt al BOR.

Noul buletin electronic va avea noi schimbări

Chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor, Cătălin Giulescu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că buletinul electronic are steagul Uniunii Europene, conform regulamentului adoptat în întregul bloc comunitar, dar și stema țării.

De asemenea, acesta a precizat că va fi analizată posibilitatea schimbării mențiunii “GEN” cu “SEX”. Conform acestuia, regulamentul UE arată că suntem obligați să respectăm un standard ICAO-de a structura formatul documentului.„Mai mult de 60% dintre elementele de securitate pe care le conţin cele două proiecte de documente – una a fost deja lansată, în proiectul-pilot, cealaltă, simplă, urmează s-o lansăm în următoarele patru luni – sunt structurate în special prin modalitatea prin care sunt îmbinate culorile, vopselurile”, a afirmat Giulescu.

Etichete: