Redactia.ro
Home » Homepage » Noile buletine electronice ale românilor, cu “gen” în loc de “sex”. Explicația oficială venită de la Ministerul de Interne

Noile buletine electronice ale românilor, cu “gen” în loc de “sex”. Explicația oficială venită de la Ministerul de Interne

GALERIE FOTO (2)

Ministerul de Interne a anunțat cum vor arăta noile buletine electronice ale românilor. Una dintre cele mai controversate schimbări este cea legată de termenul “gen”, care apare în loc de “sex”.

Chestorul Direcției pentru Evidența Persoanelor, Cătălin Giulescu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că buletinul electronic, care are și funcție de document de călătorie, va avea steagul UE, conform regulamentului adoptat în întregul bloc comunitar, dar și stema României.

Noile buletine electronice ale românilor, cu “gen” în loc de “sex”. Explicația oficială

Reprezentantul MAI a explicat că steagul României, împreună cu stema, sunt elemente vizuale pe cartea simplă de identitate, care nu are funcția de suport electronic. Giulescu a mai precizat că proiectul de Hotărâre de Guvern prin care a fost reglementat noul card electronic de identitate s-a aflat în dezbatere publică încă din 17 octombrie 2020.

Cât despre una dintre cele mai controversate schimbări, Șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor a declarat, într-o conferință de presă, că va fi analizată posibilitatea schimbării mențiunii “GEN” cu “SEX”.

Cum arată noile buletine electronice ale românilor

Potrivit oficialului, regulamentul UE prevede că suntem obligaţi să respectăm un standard ICAO – de a structura formatul documentului având în vedere nişte zone obligatorii, pentru ca acest document să poată fi citit electronic şi să poată fi uşor de identificat anumite câmpuri.

„Mai mult de 60% dintre elementele de securitate pe care le conţin cele două proiecte de documente – una a fost deja lansată, în proiectul-pilot, cealaltă, simplă, urmează s-o lansăm în următoarele patru luni – sunt structurate în special prin modalitatea prin care sunt îmbinate culorile, vopselurile”, explică Cătălin Giulescu.

Acesta a explicat și de ce s-a optat pentru stema naţională, pe lângă însemnele UE, care sunt obligatorii.

„Tehnic, e aproape imposibil la acest moment să introducem steagul României, cu actualele tehnologii. Dar putem să luăm în considerare orice fel de propunere. Aceasta este esenţa proiectului-pilot – ne propunem ca în acest an să emitem un număr limitat de cărţi, aproximativ 5.000. În această fază vom testa toate elementele tehnice, dar şi în ceea ce priveşte utilizarea documentului”, a precizat Giulescu.

Reprezentatul MAI a mai explicat că documentul de identitate va putea să conţină orice fel de element considerat necesar.

„Aşteptăm propunerile dumneavoastră, vă mulţumim pentru cele care deja au fost formulate. Orice opţiune este posibilă, în acest moment, vom analiza cu foarte mare atenţie şi la final vom trage nişte concluzii şi este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie «sex»”, a mai declarat Giulescu, citat de Agerpres.

Cât despre momentul în care vor fi disponibile noile cărţi de identitate, Cătălin Giulescu a anunțat că acest fapt se va întâmpla după ce vor fi soluţionate toate aspectele discutate: „Nu mai devreme de nouă luni, dar nu mai târziu de 12 luni”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: