Redactia.ro
Home » Homepage » Este doliu în lumea cinematografiei Marea actriță Ileana Stana Ionescu a murit!

Este doliu în lumea cinematografiei Marea actriță Ileana Stana Ionescu a murit!

GALERIE FOTO (8)

Îndrăgita actriță română Ileana Stana Ionescu a încetat din viață astăzi, la vârsta venerabilă de 87 de ani. Cu o carieră remarcabilă ce a cuprins șase decenii de activitate scenică, Ileana Stana Ionescu a rămas în amintirea publicului ca o figură iconică a teatrului și filmului românesc.

Născută la 14 septembrie 1936 în Brad, județul Hunedoara, Ileana Stana Ionescu și-a dedicat întreaga viață artei dramatice. Crescută în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul, ea a fost influențată decisiv de mediul cultural din zona sa.

Debutul și succesul în teatru și film

Debutul său pe scena teatrului a avut loc în 1955, la Teatrul de Stat din Reșița, în rolul Agnes din „Școala femeilor” de Molière. În anul 1959, s-a alăturat Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, contribuind semnificativ la diversitatea și bogăția artistică a scenei românești. Ileana Stana Ionescu a lăsat o amprentă puternică și în cinematografia românească, jucând în filme consacrate precum „Cuibul cu viespi”, „Cucoana Chirița”, „Secretul lui Bachus”, „Păcală”, „Dumbrava minunată”, „Chirița în Iași”, „Alo, aterizează străbunica!”, „Zidul”, și „Păcală se întoarce”.

Rolurile sale au fost apreciate pentru profunzimea și talentul actoricesc de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere. În ultimii ani, Ileana Stana Ionescu s-a retras discret din viața publică, preferând să trăiască momente de liniște alături de familie și cei dragi. Cu toate acestea, contribuția sa la patrimoniul cultural al României rămâne impresionantă și de neegalat.

Reacțiile de după aflarea veștii

Vestea trecerii sale a adus un val de emoție în rândul colegilor, admiratorilor și a celor din industria filmului și teatrului. Actrița Alexandra Velniciuc a exprimat pe Facebook regretele sale, menționând impactul profund pe care Ileana Stana Ionescu l-a avut asupra ei și asupra alegerii sale de a urma aceeași cale.

„Dumnezeu să o ierte și să îi odihnească sufletul!
Și datorită ei am ales această profesie!”, este mesajul publicat de actriță.

În ciuda trecerii sale, amintirea și influența ei vor trăi în continuare prin operele de artă pe care le-a lăsat în urmă. Omagii și mesaje de condoleanțe au fost aduse în mediul online și în presa de specialitate, subliniind importanța sa în cultura românească contemporană.

Încheierea unei vieți de artă

Cu o carieră impresionantă și o prezență puternică pe scenă și pe ecran, Ileana Stana Ionescu rămâne un exemplu de pasiune și devotament pentru arta teatrală și cinematografică în România. Moartea sa lasă o lacrimă în ochii tuturor celor care au avut privilegiul să o cunoască și să aprecieze talentul său incontestabil.

„Vine o vreme când trebuie să știi să te retragi, să faci definitiv un pas în spate pentru ca publicul să-și amintească de tine în zilele cele bune, nu îmbătrânit și chinuit de gânduri. La 87 de ani, nu prea mai ai ce să dovedești celor din jur sau ție însăți!”, povestea în urmă cu ani de zile chiar Ileana Stana Ionescu, în exclusivitate pentru cancan.ro.

Moștenirea lăsată în urma sa

În final, moștenirea lăsată de Ileana Stana Ionescu este una care va continua să inspire generațiile viitoare de artiști și iubitori ai culturii românești. Viața sa și munca sa rămân un monument al artei dramatice, iar amintirea ei va fi păstrată cu venerație și recunoștință de către toți cei care au apreciat-o și iubit-o. În urma sa rămâne soțul, Andrei Ionescu, în vârstă de 97 de ani. El a fost și cel care a confirmat internarea soției sale. Perioada care urmează va fi una grea pentru apreciatul actor, acesta fiind nevoit să o conducă pe ultimul drum pe cea care i-a stat alături în viață la bine și la greu.

„Ileana s-a simțit extrem de slăbită și am sunat la salvare, să vină să vadă ce are. După un consult medical, cei de pe Salvare ne-au spus și ne-au recomandat că cel mai bine este să meargă la spital, să se interneze, pentru a o întări puțin, după care marți o externează, o să iasă din spital și totul o să fie ok.”, declara actorul în urmă cu ceva timp.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: