Redactia.ro
Home » Știri » Buletine cu cip. Ce trebuie românii să știe: cum beneficiază de ele, când sunt emise și cine suportă plata

Buletine cu cip. Ce trebuie românii să știe: cum beneficiază de ele, când sunt emise și cine suportă plata

Doar că aceștia nu vor putea să călătorească în afara țării fără pașaport.

Iată ce se știe despre buletinele cu cip în clipa de față. Ce trebuie românii să știe: cum beneficiază de ele, când vor fi emise și cine suportă plata pentru acestea. Iată amănunte!

Buletine cu cip. Ce trebuie românii să știe: cum beneficiază de ele, când sunt emise și cine suportă plata

Guvernanții doresc implementarea buletinelor cu cip în detrimentul celor convenționale până la finalul lui 2023, în toată țara.

Cu aceste documente, putem să călătorim în Uniunea Europeană, iar din 2030, cine vrea să iasă din țară va trebui să aibă un astfel de document sau un pașaport.

Noul buletin cu cip are dimensiunea unui card bancar și păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act.

Locul nașterii și adresa de domiciliu nu vor mai fi trecute pe noul buletin cu cip, ci vor fi doar în format electronic, stocate pe cipul cărții electronice de identitate. În cazul în care cineva trebuie să își schimbe adresa și are carte de identitate electronică va putea face acest lucru cu ajutorul unei aplicații care urmează să fie pusă la dispoziție cetățenilor și nu va mai fi nevoită să se prezinte la ghișeu, a scris Pro TV.

De asemenea, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului cu cip sau a cărţii de identitate electronică, a relatat Antena 3 CNN.

Buletinele cu cip vor înlocui cardul de sănătate și vor putea fi folosite pentru a accesa de la distanță sistemele online ale instituților statului, potrivit Pro TV.

Legat de plata acestor buletine cu cip, românii nu trebuie să plătească nimic. Cărțile electronice de identitate, care costau în programul de testare 67 de lei, vor fi gratuite. Preţul urmează să fie suportat de stat, se arată în proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne (MAI) şi care urmează să fie aprobat de Guvern, potrivit Antena 3 CNN. Banii vin din fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 200 de milioane de euro sunt alocați pentru acest proiect, conform sursei.

Valabilitatea buletinelor cu cip

Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea părinților, se mai arată în proiect. Documentul are o valabilitate de 10 ani pentru persoanele care au peste 18 ani şi de cinci ani pentru cele care au între 14 și 18 ani. Valabilitatea este nelimitată după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Cei care nu doresc să aibă un buletin cu cip pot opta pentru o carte de identitate simplă, doar că aceștia nu vor putea să călătorească în afara țării fără pașaport.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: