Redactia.ro

Bunica Gherghina a dezvăluit secretul celor mai bune murături pentru iarnă. Rețeta simplă, ca pe vremea copilăriei

Tanti Gherghina, apariție inedită la Chefi la cuțite. Cât câștigă bunicuța din TikTok: „Mai fac talente prin casă” / VIDEO

Bunica Gherghina, una dintre cele mai iubite prezențe din mediul online, continuă să cucerească inimile românilor cu rețetele sale tradiționale și sfaturile pline de înțelepciune culinară. Cu o comunitate numeroasă de admiratori, bunicuța din Suceava a devenit o adevărată inspirație pentru cei care vor să păstreze gustul autentic al bucatelor de altădată.

Toamna bunicii Gherghina: Murături, amintiri și rețete de suflet

Deși a încercat de-a lungul timpului zeci de preparate – de la prăjituri și plăcinte aromate, la ciorbe și mâncăruri de legume – bunica Gherghina spune că nimic nu se compară cu sezonul toamnei, când își umple cămara cu bunătăți pentru iarnă. Nu folosește ingrediente sofisticate și nici trucuri complicate, ci se bazează pe simplitate, răbdare și experiența moștenită din familie.

Recent, bunicuța s-a apucat să-și pregătească proviziile pentru iarnă, iar printre ele, nelipsiții gogoșari murați. În clipul distribuit pe rețelele de socializare, aceasta le-a arătat pas cu pas urmăritorilor săi cum se fac murăturile „ca la mama acasă”.

Lecția de murături a bunicii Gherghina

„A venit toamna și pregătim murăturile pentru iarnă. Puneți mâna și învățați, mamaie, că părinții mei puneau gogoșari întregi într-o putină de lemn. O umpleau cu gogoșari întregi. Mai puneau și varză, conopidă și făceau murături. Făceau și o putină de gogonele, murături în apă”, a spus aceasta pe TikTok.

Filmulețul ei a adunat mii de aprecieri și comentarii de la românii din toată lumea, impresionați de naturalețea și bucuria cu care povestește fiecare etapă din procesul de pregătire.

Rețeta tradițională pentru gogoșari murați

Pentru a pregăti gogoșarii murați după rețeta bunicii Gherghina, ai nevoie de câteva ingrediente simple, dar esențiale:

  • morcov

  • ceapă

  • boabe de piper

  • boabe de muștar

  • foi de dafin

  • frunze de țelină

  • ardei grași

  • zahăr

  • sare

  • oțet

Mod de preparare:

„Punem într-un borcan câteva feliuțe de morcov și câteva de ceapă. În continuare, punem câteva boabe de piper și câteva boabe de muștar. Începem cu gogoșarii. Și foi de dafin punem, frunze de țelină.

Am terminat de pus ardeii la borcan și începem să punem două lingurițe de zahăr la fiecare borcan. Urmează câte o linguriță de sare la fiecare borcan. Atenție, aceste borcane au un semn. Puneți două degete de oțet. Acum umplem borcanul cu apă și îi punem capacul. Fierbeți la bain-marie un sfert de oră, nu mai mult. De când începe să clocotească, vă uitați la ceas, 15 minute. Gogoșarii au fiert 15 minute și îi băgăm în beci pentru la iarnă”, a spus aceasta în cadrul unui videoclip distribuit pe TikTok.

Trucurile care dau gustul „ca pe vremuri”

Secretul bunicii nu stă doar în ingrediente, ci și în felul în care sunt combinate. „Morcovul și ceapa dau dulceață, foile de dafin și țelina dau mirosul acela bun de murătură românească. Nu vă zgârciți la frunzele de țelină, că alea fac tot gustul”, le-a explicat ea celor care o urmăresc.

De asemenea, bunicuța recomandă folosirea gogoșarilor bine copți, dar fermi, și evitarea adăugării de conservanți. „Totul trebuie să fie natural, exact cum făceau mamele și bunicile noastre. Murătura bună nu se face cu prafuri, ci cu răbdare și dragoste”, spune Gherghina.

Murături cu gust de copilărie

Fiecare toamnă este pentru bunica Gherghina o călătorie înapoi în timp, în anii în care ajuta la pusul murăturilor în gospodăria părinților. „Mi-aduc aminte cum mama punea varza la butoi, iar noi, copiii, ne jucam pe lângă ea. Era un miros frumos în toată curtea, de varză, țelină și gogoșari. Așa miroase și acum în bucătăria mea când pun murături”, povestește ea cu emoție.

Comunitatea ei de pe TikTok și Facebook o apreciază nu doar pentru rețetele autentice, ci și pentru energia pozitivă și dragostea cu care vorbește despre mâncare. Mulți români din străinătate spun că datorită bunicii Gherghina au redescoperit bucuria gătitului tradițional și gustul copilăriei.

Un exemplu de simplitate și pasiune

Deși rețetele ei par simple, fiecare are o poveste. „Nu trebuie să complicăm viața în bucătărie. Dacă pui inimă în ce faci, o să iasă bine. Eu așa am trăit toată viața: cu dragoste pentru familie, pentru grădină și pentru mâncarea bună”, spune bunicuța.

Cu fiecare filmuleț, bunica Gherghina aduce în casele românilor o bucată din tradiția culinară autentică, reamintind tuturor că mâncarea nu înseamnă doar rețete, ci și emoții, amintiri și dragoste.

Așa cum spune chiar ea, „toamna nu e toamnă fără miros de gogoșari și țelină în bucătărie”, iar cu rețeta sa simplă și clară, bunica Gherghina a oferit din nou o lecție de viață: în bucătăria românească, gustul adevărat vine din suflet.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: