Bursa de Valori București (BVB) a început ziua de luni cu o ședință ”pe roșu”, și asta deoarece odată cu rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, toți indicii bursieri se află în scădere. Evoluția negativă este atribuită reacției pieței la rezultatele care îl plasează pe primul loc pe candidatul pro-rus Călin Georgescu. Investitorii au reacționat cu prudență, temându-se de incertitudinea politică și economică ce ar putea urma.
România, lider în Europa la dobânzile de împrumut
România a înregistrat luni cele mai ridicate dobânzi de împrumut pe piața secundară din Europa, depășind Ungaria.
Evoluția negativă vine într-un context economic dificil, caracterizat de cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, estimat la 7,9% din PIB până la finalul anului.
Totodată, datoria publică este în creștere rapidă și ar putea depăși pragul de 60% din PIB în următorii ani, ceea ce va pune o presiune suplimentară asupra costurilor de finanțare.
Până la ora 11:00, nicio acțiune din cele 20 incluse în indicele principal BET nu a înregistrat creșteri, reflectând o vânzare masivă din partea investitorilor, care au preferat să se retragă în active mai sigure sau să reducă posibilele pierderi din cauza incertitudinii generate de rezultatele alegerilor prezidențiale.
Indicele BET a scăzut cu 1,45%, tras în jos de companii mari precum OMV Petrom (-1,2%), Banca Transilvania (-0,7%) și Hidroelectrica (-0,25%). Cele mai accentuate pierderi au fost înregistrate de TTS, Aquila și MedLife, fiecare cu o scădere de 4%, iar Antibiotice a pierdut 3% din valoare.
„Efectiv am rămas mut”
Volumul tranzacțiilor pe segmentul principal de acțiuni al Bursei de Valori București a atins 13 milioane de lei în prima oră de tranzacționare, depășind media din ultimele zile. Ștefan, un investitor activ pe piața bursieră, și-a exprimat șocul față de dinamica pieței.
„Dimineaţa, când am citit ştirile, mă aşteptam să văd ceva diferenţă între candidaţii de pe locurile 1 şi 2, care să fie dinspre partidele politice. Dar am avut un şoc când am văzut cine este pe primul loc. Efectiv, am rămas mut şi nu am reuşit să înţeleg de unde a ajuns pe primul loc, cum a ajuns acolo.
Citisem zilele trecute puţin despre el, dar este un şoc să-l vezi pe primul loc. Cred că acelaşi scenariu l-au avut şi alţii. Scăderile de acum par să fie strict emoţionale, când vezi că extrema dreaptă câştigă teren, când vezi ce program electoral are domnul Georgescu. Totuşi, nu ar trebui să exagerăm, pentru că funcţiile şi responsabilităţile în stat sunt împărţite. Pe de altă parte, e bine să avem volatilitate în piaţă, poţi cumpăra la nişte preţuri mai mici”.
Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale
Călin Georgescu, descris de britanicii de la Financial Times drept un politician susținător al rușilor şi de extremă dreaptă, a obținut victoria în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, potrivit comisiei electorale, ceea ce constituie o lovitură majoră în spațiul politic al ţării.
Călin Georgescu, fost membru al partidului naționalist AUR, a intrat în cursa prezidențială ca independent, fără a fi considerat drept unul dintre favoriți. Cu toate acestea, rezultatele scrutinului de duminică, care nu au permis niciunui candidat să depășească pragul de 50% din voturi, îl propulsează în turul al doilea al alegerilor, ce va avea loc peste două săptămâni.
Posibila ascensiune la cea mai înaltă funcție în stat
Dacă va câștiga, Georgescu va ocupa cea mai puternică funcție din România, având autoritatea de a desemna prim-ministrul, de a conduce negocieri de coaliție și de a lua decizii în materie de securitate și politică externă.
„Acesta este un cutremur politic”, a declarat Costin Ciobanu, cercetător la Universitatea Aarhus din Danemarca, subliniind caracterul neașteptat al performanței lui Georgescu: „Nimeni nu a prezis acest lucru”.
Alegerile au fost marcate de o nemulțumire generală față de guvernarea actuală, condusă de Marcel Ciolacu, care se confruntă cu acuzații de corupție și proastă gestionare, notează Financial Times.
Controverse privind NATO și relația cu Rusia
Călin Georgescu a generat controverse prin criticile sale la adresa apartenenței României la NATO, susținând că țara nu a beneficiat în mod clar de alianță. De asemenea, el s-a opus amplasării scutului antirachetă pe teritoriul României, aliniindu-se poziției președintelui rus Vladimir Putin. În 2020, Georgescu l-a numit pe Putin „unul dintre puținii lideri adevărați” și a afirmat că acesta „își iubește țara”.
În perioada în care a fost membru de onoare al AUR, Georgescu a stârnit critici dure pentru declarațiile sale privind foști lideri de extremă dreaptă din România. El l-a descris pe Ion Antonescu, liderul pro-nazist al țării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, drept un „martir”, în ciuda responsabilității acestuia pentru uciderea a sute de mii de evrei. Aceste declarații au atras condamnarea generalizată din partea opiniei publice și a comunității internaționale.