Redactia.ro
Home » Știri » Căldura din Siberia întârzie formarea gheții. Ce spun cercetătorii despre acest fenomen

Căldura din Siberia întârzie formarea gheții. Ce spun cercetătorii despre acest fenomen

Căldura din Siberia întârzie formarea gheții

Fenomen îngrijorător! Căldura din nordul Rusiei întârzie formarea ghețarului în zona arctică. Principala pepinieră de gheață marină arctică din Siberia nu a înghețat, deși este sfârșitul lunii octombrie. Ce părere au specialiștii?

Căldura din Siberia întârzie formarea gheții. Ce spun cercetătorii

Vremea neobișnuită de caldă din nordul Rusiei și de amestecul curenților atlantici a provocat fenomenul îngrijorător din Marea Laptev. Temperaturile apelor oceanului au crescut recent în zona cu peste 5 grade Celsius peste media, după ce au avut loc valuri de căldură foarte mari.

Totodată, gheața formată iarna trecută s-a topit mult mai repede decât în mod normal.„Întârziera înghețului până în această perioadă târzie este fără precedent în regiunea arctică siberiană. 2020 este încă un an care arată o zonă arctică în schimbare rapidă. Fără o reducere sistematică a gazelor cu efect de seră, probabilitatea primei noastre veri „fără gheață” va continua să crească până la mijlocul secolului XXI ””, spune Zachary Labe, cercetător la Colorado State University.

Valurile de căldură din Siberia a provocat emisiile de gaz

Potrivit unui studiu anterior, valul de căldură din Siberia de anul acesta a provocat cel mai probabil de emisiile de gaze cu efect de seră industrială și agricole. Conform specialiștilor, aerul mai cald nu este singurul factor care încetinește formarea gheții, iar schimbările climatice împing, curenșii atlantici mai calzi în zona arctică și distrug stratificarea obișnuită dintre apele calde adânci și suprafața rece.

Marea Laptev este primul loc de apariție al gheții, unde se formează de-a lungul coastei și se îndreaptă spre vest. Aceasta este o mare din Oceanul Arctic, fiind situată între insulele Novaia Zemlia la vest, peninsula Taimâr la sud-vest și insulele Noii Siberii la est. Marea Laptev și-a primit numele de la exploratorii ruși Dimitri și Hariton Laptev. Clima aici este foarte rece, marea fiind ocupată de ghețari aproape tot anul, în afară de lunile iulie-august.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: