Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 15 iulie 2020. Sunt sărbătoriți doi sfinți, mamă și fiu

Calendar 15 iulie 2020. Sunt sărbătoriți doi sfinți, mamă și fiu

Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

Calendar 15 iulie 2020. Creștinii sărbătoresc în această zi pe Sfinții Mucenici Chiric și pe mama lui, Iulita. Tot la această dată se face pomenirea pentru Sfântul Cuvios Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului; Sfântul Vladimir, luminătorul Rusiei; Sfântul Mucenic Lolian.

Viața Sfinților Mucenici Iulita și Chiric, sărbătoriți pe 15 iulie

Iulita a fost născută într-un neam bun, înrudit cu împăratul. Era căsătorită și a devenit mamă, dar la scurt timp după naștere, soțul ei a murit, iar ea a rămas văduvă.

Era o bună creștină, așa că și-a botezat copilul în numele lui Hristos. I-a pus numele de Chiric, iar apoi când au început iar prigonirile împotriva creștinilor, ea și-a luat copilul și s-au mutat în Seleucia, unde nu știa nimeni cine este.

Apoi, când copilul a făcut trei ani, Iulita l-a luat și au fugit din calea prigonitorilor. Dar, nici aici nu avea să scape de ei.

Guvernatorul Alexandru a fost cel care i-a descoperit și a încercat să îi facă să renunțe la credința lor, dar în zadar.

Alexandru a luat copilul în brațe, dar acesta a început să se zbată, iar la un moment dat a zis „Eu sunt Chiric și sunt creștin”, iar în acel moment prigonitorul l-a aruncat pe copil pe scări, unde el și-a dat duhul.

Mama lui a fost mai chinuită, iar cei care îi urau pe creștini turnau smoală pe ea, iar curând, după ce și-a văzut copilașul fără viață, și-a dat și ea duhul.

Glasul al 4-lea

Troparul Sfinţilor Mucenici Chiric şi Iulita, mama lui

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Chiric şi Iulita, mama lui
Glasul al 4-ea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

În braţe purtând muceniţa lui Hristos, Sfânta Iulita pe Mucenicul Chiric, în privelişte ca o maică bucurându-se, a grăit: Tu eşti, Hristoase, lauda mucenicilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: