Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 25 mai 2020. Este sărbătorită A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

Calendar 25 mai 2020. Este sărbătorită A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

Sărbătoare creștină Aflarea Capului Sfântului Ioan

Calendar 25 mai 2020. În această zi, toți creștinii sărbătoresc A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Tot la această dată sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Celestin, dar și Sfântul Cuvios Olvian.

Pe 25 mai 2020 creștinii sărbătoresc A treia aflare a Capului Sfântului Ioan

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului este reprezentată de momentul în care capul Sfântului a fost descoperit de creștini și pus la loc de cinste.

Sfântul Ioan și-a pierdut viața, el fiind ucis la cererea lui Irod, dar ucenicii acestuia au primit doar trupul său, iar capul a fost îngropat în curtea palatului.

Potrivit Sfintei Evanghelii, Irod a cerut să îi fie tăiat capul lui Ioan Botezătorul la cererea Salomeei, care a fost îndemnată de mama ei, Irodiada. Sfântul îi apostrofa mereu pentru că trăiau în păcat, Irodiada fiind soția fratelui lui Irod.

După ce i-a promis că va face orice pentru ea, Salomeea i-a spus lui Irod că vrea capul lui Ioan Botezătorul, așa cum o sfătuise mama ei.

Capul îngropat a fost găsit de o slujnică, pe nume Ioana și a fost îngropat la Ierusaliam. Aceasta a fost prima aflare a capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.

Apoi, a doua Aflare a avut loc în timpul împăraților Constantin și Elena, când aceștia au dorit să facă o biserică. Acolo, ei au găsit capul Sfântului.

Cea de-a treia și ultima Aflare a avut loc în timpul disputelor iconoclaste. Capul a fost îngropat la Comane, iar apoi găsit de un preot care l-a anunțat pe sfântul Ignatie. Acesta l-a adus la Constantinopol în anul 860, în vremea împăratului Mihail.

Troparul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap

Glasul al 4-lea

Ca pe o dumnezeiască vistierie ascunsă în pământ, Hristos a descoperit capul tău nouă, Proorocule şi Înaintemergătorule; deci toţi adunându-ne întru aflarea lui, cu cântări de Dumnezeu grăitoare pe Mântuitorul lăudăm, Cel Ce ne mântuieşte pe noi din stricăciune cu rugăciunile tale.

Condacul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap

Glasul al 8-lea

Împlinind rânduiala cea pentru noi, şi pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cereşti, Te-ai înălţat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărţit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră.

Stâlpul cel luminos şi dumnezeiesc, care s-a arătat în lume, sfeşnicul cel mergător înaintea Soarelui, arătând în toate marginile lumii luminatul şi cinstitul său cap, sfinţeşte pe cei ce cu credinţă se închină lui, şi strigă: înţelepte Botezătorule al lui Hristos, miluieşte-ne pe noi pe toţi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: