Redactia.ro
Home » Știri » Cine au fost sfinții împărați Constantin și Elena. Sunt prăznuiți atât de Biserica Ortodoxă cât și de cea Catolică

Cine au fost sfinții împărați Constantin și Elena. Sunt prăznuiți atât de Biserica Ortodoxă cât și de cea Catolică

Constantin și Elena

Pe 21 mai, vor fi sărbătoriți marii sfinți, Constantin și Elena. Cei doi sunt unii dintre cei mai iubitiți și respectați sfinți de către români. De aceea, aproximativ 1.8500.000 de români le poartă numele celor doi Sfinți. Credincioșii ortodocși și catolicii îi sărbătoresc pe Constantin și Elena, joi, 21 mai.

Constantin și Elena, pomeniți pe 21 mai

Constantin este rodul iubirii dintre împăratul Consta și Elena. Se mai spune, că tatăl lui Constantin ar fi mai avut și alți fii cu alte femei, dar niciodată nu s-a concretizat acest lucru.

Constantin cel Mare a fost singurul fiul al Elenei, ulterior, devenind unicul moștenitor al împărăției tatălui său.

Consta l-a învățat pe Constantin să caute și să ceară ajutor de la Dumnezeu, dar nu de la idoli. Totodată, acesta era milos cu creștinii munciți.

După ce Consta a murit, Constantin i-a luat locul tatălui său. Fiul nelegitim al lui Consta, Maxentie a devenit gelos pe faima pe care o câștigase fratele său și a plătit câțiva senatori din Roma, și i-a furat tronul fratelui său.

Însă, Constantin nu a fost supărat, și l-a lăsat pe fratele lui să conducă Roma, dar acesta nu s-a mulțumit cu atât și a apelat la vrăji.

După ce Constantin și-a dat seama că Maxentie avea de partea sa puterea diavolească, acesta s-a rugat la Dumnezeu, care l-a ajutat să câștige războiul împotrova fratelui său.

Povestea lui Constantin cel Mare

Potrivit credincioșilor, se spune că marele sfânt a fost bolnav de lepră foarte gravă, iar slujitorii i-au spus să numai sângele copiilor îl va face bine.

Poruncind să i se aducă mai mulți copii pentru a fi uciși, mamele lor au început să zbiere în fața palatului. Văzând cât rău face, Constantin a decis să elibereze pruncii și să îndure durerea bolii lui.

Așadar, Dumnezeu i-a trimis pe Sfinții Petru și Pavel, pentru a-l salva.

În anul 321, Constantin cel Mare a declarat duminica, sărbătoare săptămânală creștinilor, drept zi de odihnă în imperiu, zi în care soldații puteau asista la slujbă.

Împreună cu familia sa, s-a ocupat de repararea bisericilor și la construirea altora mai mari. Constantin cel Mare a murit în Duminica Rusaliilor, la 22 mai 337, fiind înmormântat la Biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol.

Sfânta Împărăteasă Elena

Elena, mama lui Constantin, era din Dreotanum, Golful Nocomidia, și se presupune că a fost fiica unui hangiu. Căsătorită cu Constantinus, aceasta a divorțat de el în anul 292. Fiul ei devenint împărat al Romei, Elena a devenit o prezentă importantă în curtea palatului.

Totodată, Elena a mers la Ierusalim, și a găsit crucea pe care Iisus Hristos a fost răstignit. În ziua de 21 mai este sărbătorită Constandinu Puilor. Se spune că în aeastă zi păsările își învață puii să zboare.