Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 16 mai 2021. Sunt prăznuiți Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei

Calendar 16 mai 2021. Sunt prăznuiți Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei

Sfintii Cuviosi Sila, Paisie și Natan

Calendar 16 mai 2021. Creștinii ortodocși îi sărbătoresc în fiecare an, pe data de 16 mai, pe Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei. Cu toții au avut un rol extrem de important în răspândirea credinței.

Calendar 16 mai 2021. Sunt prăznuiți Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei

Calendar 16 mai 2021. Trei mari Sfinți sunt sărbătoriți de creștinii ortodocși în această zi: Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei. De asemenea, mai este prăznuit și  Sfântul Cuvios Teodor cel Sfinţit.

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan au trăit în secolul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei. Aici, au fost călugări și se rugau Domnului pentru oameni. Biserica Ortodoxă Română a hotărât sărbărirea lor, în anul 2016.

Sfântul Cuvios Sila

S-a născut în Botoșani și încă de la 17 ani a devenit călugăr la Sihăstria Putna. În anul 1753, Sfântul Cuvios Sila a fost numit stareț al mănăstirii. El a construit o biserică din piatră, cu hramul Buna-Vestire, dar și o nouă trapeză și chilii. După lungi lupte cu lipsurile, inclusiv cu hrana și celalte necesare Schitului, Sfântul Cuvios Sila a murit  pe 23 aprilie 1783.

Sfântul Cuvios Paisie

Acesta a fost călugăr prima oară  la Mănăstirea Râșca şi apoi la Sihăstria Putnei. Nu a îndeplinit rolul de stareț, dar era văzut adesea cum se ruga cu multă pace. Mai mult, primise de la Dumnezeu darul înainte-vederii. A prins și el greutățile anilor de stăpânire austriacă și după multe chinuri, a  trecut cu pace la cele veșnice în data de 16 decembrie 1784.

Sfântul Cuvios Natan

Sfântul Cuvios Natan s-a născut în anul 1717, fiind originar din Pașcani. Aici, la Mănăstirea Putna, a fost hirotonit de la călugări, diacon, apoi preot. La Sihăstria Putnei i s-a schimbat numele și l-a primit pe cel de Natan. Cuviosul Natan a fost cunoscut ca un duhovnic foarte iscusit, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui mitropolit Iacob Putneanul.

Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei

Zilnic, dar și la vreme de nevoi, necazuri sau în semn de mulțumire pentru ajutor, puteți rosti acest acatist:

Condacul 1

Preacuvioşilor şi de Dumnezeu purtătorilor Părinţi Sila, Paisie și Natan, care s-au nevoit duhovniceşte în Sihăstria Putnei şi, ca nişte stele luminoase, au strălucit pe cerul Bisericii româneşti, cântări de laudă să le aducem cu dragoste, ca, prin mijlocirile lor, de toate nevoile şi necazurile izbăvindu-ne, să le cântăm: Bucură-te, treime de Cuvioși Părinți!

Icosul 1

Îngerul Sfatului Celui Mare, Iisus Hristos Domnul, v-a chemat pe voi, fericiţilor Părinţi Sila, Paisie şi Natan, încă din fragedă vârstă la viaţa îngerească. Iar voi, răspunzând chemării, v-aţi arătat prin har şi prin nevoinţă fii ai Tatălui ceresc, pentru aceea vă cântăm:
Bucuraţi-vă, aleșii Tatălui;
Bucuraţi-vă, următorii Fiului;
Bucuraţi-vă, ale Duhului lăcaşuri;
Bucuraţi-vă, ale Treimii sălaşuri;
Bucuraţi-vă, îngeri pământeşti;
Bucuraţi-vă, oameni cereşti;
Bucuraţi-vă, lumini duhovniceşti;
Bucuraţi-vă, făclii soborniceşti;
Bucuraţi-vă, vlăstare ale Duhului;
Bucuraţi-vă, fii ai tunetului;
Bucurați-vă, flori din pustie;
Bucuraţi-vă, a monahilor bucurie;
Bucură-te, treime de Cuvioși Părinţi!

Condacul al 2-lea

Iubind din pruncie curăţia, Cuvioase Părinte Sila, ai mers la Stareţul Ghedeon din Schitul Orăşeni, precum cerbul însetat la izvoarele apelor, așa cum zice psalmistul, şi te-ai supus ascultării, maica smereniei și a întregii înțelepciuni, ca un viteaz ostaş al lui Hristos, cântând: Aliluia!”, continuarea integrală o găsiți pe Doxologia.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: