Pe 26 februarie, Bisericile Ortodoxă și Greco-Catolică îl prăznuiesc pe Sfântul Porfirie, episcopul Gazei, cunoscut drept unul dintre marii făcători de minuni ai creștinismului. Sfântul a primit de la Dumnezeu darul vindecării bolilor și a avut un rol esențial în creștinarea cetății păgâne Gaza.
Această zi este deosebit de importantă în calendarul religios, mai ales că este a doua zi a Postului Mare, iar credincioșii beneficiază de dezlegare la ouă, lapte și brânză, un prilej de a se întări pentru perioada lungă de post care urmează.
Calendar 26 februarie 2025. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în această zi pentru a scăpa de boli și necazuri
Sfântul Porfirie s-a născut în Tesalonic, într-o familie bogată, însă a renunțat la viața lumească pentru a se dedica credinței. La vârsta de 25 de ani, alege să își dedice viața lui Dumnezeu și se retrage într-o mănăstire din Egipt, unde devine călugăr. Petrece cinci ani în asceză și rugăciune, după care pleacă la Ierusalim, loc sfânt unde simte chemarea de a se apropia și mai mult de Dumnezeu.
În scurt timp, este hirotonit preot și primește o mare responsabilitate: paza cinstitului lemn al Sfintei Cruci – una dintre cele mai de preț relicve ale creștinismului.
Într-o vedenie divină, Dumnezeu îi descoperă că va ajunge episcop într-un loc greu încercat, cetatea păgână Gaza. Această zonă era un bastion al idolatriei, iar creștinii erau prigoniți de către locuitorii păgâni. Deși numirea sa ca episcop părea a fi o misiune imposibilă, Sfântul Porfirie nu s-a descurajat, ci a pornit spre Gaza cu inima deschisă, având credința că Dumnezeu îi va fi alături.
Vestea venirii sale nu a fost primită cu bucurie de păgâni, care au încercat prin toate mijloacele să-l împiedice. Au presărat spini pe drum, au aruncat gunoaie, au săpat gropi și au făcut fum înecăcios pentru a-i îngreuna trecerea. Dar Sfântul Porfirie nu s-a lăsat intimidat și nu s-a supărat pe cei care îi puneau piedici. Dimpotrivă, a văzut în această opoziție o oportunitate de a le demonstra prin fapte existența lui Hristos.
Minunile Sfântului Porfirie și creștinarea Gazei
Pentru a-i convinge pe locuitorii cetății de puterea și adevărul credinței creștine, Sfântul Porfirie a săvârșit numeroase minuni. A vindecat bolnavi, a alungat demonii și a ajutat pe cei în nevoie, câștigând astfel respectul și admirația poporului. Aceste fapte miraculoase au deschis inimile multor oameni, care au început să renunțe la credințele păgâne.
Una dintre cele mai mari realizări ale sale a fost distrugerea celor opt temple idolești din Gaza. Aceasta nu a fost o sarcină ușoară, dar, cu sprijinul împăratului Arcadie și al împărătesei Eudoxia, a reușit să obțină sprijinul autorităților pentru eradicarea cultului păgân. În locul unuia dintre marile altare dedicate zeilor, Sfântul Porfirie a ridicat o biserică măreață, simbol al triumfului credinței creștine.
Sfârșitul vieții și moștenirea spirituală
Sfântul Porfirie a continuat să își îndeplinească misiunea cu devotament și credință până la sfârșitul vieții sale. A trecut la cele veșnice în anul 420, lăsând în urmă o comunitate creștină întărită și o cetate curățată de idolatrie.
Astăzi, Sfântul Porfirie este cinstit de credincioși pentru curajul, credința și minunile sale, fiind un exemplu de perseverență și iubire pentru Hristos. Este considerat ocrotitorul celor care caută adevărul, vindecătorul bolnavilor și protectorul celor ce înfruntă greutăți pe calea credinței.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Porfirie
În această zi, credincioșii obișnuiesc să se roage Sfântului Porfirie pentru vindecarea bolilor, depășirea obstacolelor și luminarea sufletului. Se spune că oricine îi cere ajutorul cu sinceritate va primi binecuvântarea sa.
Fiind a doua zi a Postului Mare, această zi are dezlegare la ouă, lapte și brânză, permițând credincioșilor să își pregătească trupul și sufletul pentru perioada de post și rugăciune.
În biserici se citesc rugăciuni speciale, iar icoana Sfântului Porfirie este împodobită cu flori, în semn de cinstire.
Rugăciune către Sfântul Ierarh Porfirie pentru a fi protejat de boală şi necazuri
O, preabunule Părinte Porfirie, cel ce cerți duhurile necurate și dărâmi idolii acestei lumi răzvrătite, noi, smeriții și păcătoșii robii tăi, alergăm la al tău sprijin și la al tău ajutor și cu credință te rugăm: depărtează de la noi toată lucrarea viclenilor demoni și ne mântuiește de dânșii cu rugăciunile tale.
Depărtează de la noi toată moleșeala trupului și adormirea sufletului. Îndreptează-ne pe noi pe căi drepte, ca să păzim poruncile ce ni s-au dat nouă și să mărturisim credința dreaptă și adevărată, precum tu însuți ai făcut-o.
Precum pe femeia manihee rău ai pedepsit-o, trimite toate duhurile necurate în locuri pustii, departe de oameni și de viețuitoarele lui Dumnezeu. Adu-ți aminte, Sfinte, de cei ce te cinstesc cu dragoste și de toți dreptslăvitorii creștini și cere de la Mântuitorul Hristos mare milă pentru sufletele noastre. Amin.