Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar 3 aprilie. Ce mare sfânt este sărbătorit duminică. Rugăciune pentru bolnavi și cei aflați la grea încercare

Calendar 3 aprilie. Ce mare sfânt este sărbătorit duminică. Rugăciune pentru bolnavi și cei aflați la grea încercare

sfantul nichita

În fiecare an, în data de 3 aprilie, conform Calendarului Creștin Ortodox, enoriașii îl sărbătoresc pe Sfântul Nichita.

Marele Sfânt a rămas în amintirea oamenilor pentru bunătatea sa și pentru credința puternică, la care nu a renunțat nici atunci când a fost amenințat și chinuit în cele mai crunte moduri.

Cine este Sfântul Nichita

Sfântul Nichita s-a născut în Cezareea Bitiniei și a trăit în perioada luptei puternice împotriva icoanelor. La 8 zile după ce l-a născut, mama lui a murit. De creșterea sa s-a ocupat tatăl, Filaret, potrivit calendar-ortodox.ro.

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul a ajuns la Mănăstirea Michidei, pe muntele Olimp, iar după șapte ani a fost silit să devină preot, fiind hirotonisit chiar de patriarhul de atunci, Tarasie. A primit toată rânduiala mănăstirii, devenind apoi stareț al lăcășului de cult după cuviosul Nichifor.

În anul 813 a început un nou val al luptei împotriva icoanelor, iar dreptcredincioșii și clericii au fost prigoniți. Sfântul Nechita a fost închis și torturat și, după o perioada de stat în temniță, a fost trimis în exil.

La bătrânețe, după ce s-a încheiat prigoană, Cuviosul Nechita nu a mai vrut să se întoarcă la mănăstirea de pe muntele Olimp, de unde fusese izgonit, ci a preferat să se retragă singur și în liniște într-un schit de lângă Constantinopol. Trupul lui a fost adus la mănăstire după moarte. Moaștele sale au fost așezate lângă cele ale patriarhului Nichifor și lângă Sfântul Atanasie.

Rugăciune către Sfântul Nichita

Ziua Sfântului Nichita este zi de post, având în vedere că ne aflăm în Postul Mare. Nu se consumă alimente de origine animală, produse din lapte, carne și ouă. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este considerat protectorul celor bolnavi și aflați la grea încercare.

Iată rugăciunea care se rostește în această zi!

„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Nichita, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre, să ne ierte greșelile și să ne grabească vindecarea de boala grea care ne încearcă.

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Nichita. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Cu multe greşeli fiind întunecat la cuget, eu rătăcitul, chem către mine a ta grabnică rugăciune, luminează-mi ochii sufletului, luceşte-mi lumina cea strălucită a pocăinţei şi mă îmbracă cu armele luminii. Amin!”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: