Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Creștin Ortodox 15 Mai 2023. Ce sfinți importanți celebrează românii

Calendar Creștin Ortodox 15 Mai 2023. Ce sfinți importanți celebrează românii

Calendar creștin ortodox 2023

Calendar ortodox 15 mai 2023. Sărbătoare importantă pe 15 mai 2023! Iată ce sfinți sunt celebrați în calendarul ortodox!

Mâine este o zi cu mare însemnătate pentru credincioși, deoarece are loc celebrarea a doi sfinți foarte importanți. Deși în calendar apare o cruce neagră, nu una roșie, preoții rostesc câteva rugăciuni pentru cei doi sfinți mucenici.

Ce sfinți sărbătoresc românii pe 15 mai

Sfântul Pahomie cel Mare și pe Sfantul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei sunt cele două personalități importante pe care românii le celebrează. Pe data de 15 mai, în fiecare an, are loc o ceremonie de aducere aminte, unde se vorbește despre faptele lor.

Sfântul Pahomie s-a născut în Tebaida de Jos (Egipt) în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare (306-337). Inițial, a fost soldat și a luptat în armata lui Constantin în celebrul conflict cu Maxentiu. După ce a primit Botezul, s-a retras în pustia Tebaidei împreună cu pustnicul Palamon.

După zece ani de asceză, a primit o revelație divină în Tabenisi sub forma unui călugăr-înger, care i-a dat o tabliță cu pravila unei mănăstiri cu viață de obște și l-a îndemnat să întemeieze o astfel de mănăstire în acea zonă. Astfel, Sfântul Pahomie a construit multe chilii care au devenit locuite de către monahi prin puterea Sfântului Duh.

Numărul ucenicilor săi a crescut semnificativ, astfel încât Sfântul Pahomie a înființat alte șase mănăstiri, ajungând la un număr impresionant de aproape șapte mii de monahi. Este recunoscut ca întemeietor al vieții monastice de obște, în timp ce Sfântul Antonie cel Mare este considerat fondatorul vieții pustnicești. Sfântul Pahomie a trecut la cele veșnice la vârsta de 55 de ani și a fost îngropat în mănăstirea pe care a construit-o.

Sfântul Iacob Putneanul s-a născut în ianuarie 1719 într-o familie creștină din Bucovina. La vârsta de 12 ani, a intrat în viața monahală și și-a petrecut perioada de formare spirituală în Mănăstirea Putna și Sihăstria Putnei, sub îndrumarea Mitropolitului Antonie al Moldovei (1730-1740). Acesta l-a ajutat pe viitorul Sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a-și continua formarea duhovnicească.

Rugăciunea scurtă a Sfântului Pahomie cel Mare, pentru iertarea păcatelor și vindecare grabnică

„Prefericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui.

Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui. Cere pentru noi viaţă paşnică, sănătate trupească şi sufletească, roduri îmbelşugate pământului, întru toate belşug şi binefacere, iar noi să-i întoarcem toate bunătăţile cele dăruite nouă, spre mărirea Lui şi binecuvântarea şi ajutorul Lui.

Întăreşte-ne, Doamne, pe calea care duce la locaşurile celor Sfinţi, unde este glasul neîncetat al lăudătorilor care văd pururi frumuseţea cea nespusă a feţei Tale, Sfânta Biserica Ta o fereşte de dezbinări, pe credincioşi întăreşte-i, rătăciţii întoarce-i pe calea credinţei, pe toţi ne mântuieşte spre slava lui Dumnezeu după mare mila Ta.

Iar noi cu mulţumire ne vom închina Preasfintei Treimi în trei feţe: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: