Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 16 februarie 2023. Rugăciune pentru alungarea supărărilor

Calendar creștin ortodox 16 februarie 2023. Rugăciune pentru alungarea supărărilor

rugaciune

Calendar creștin ortodox 16 februarie 2023. Pătimirea celor doisprezece Sfinţi Mucenici. Pe 16 februarie, credincioșii îi prăznuiesc pe Sfinții Pamfil și Valentin.

Calendar ortodox 16 februarie 2023. Pătimirea celor doisprezece Sfinţi Mucenici

Potrivit Creștin ortodox,pe 16 februarie este pomenită pătimirea celor doisprezece Sfinţi Mucenici: Pamfil preotul, Valentin diaconul, Pavel, Porfirie şi ceilalţi. Aceşti doisprezece mucenici din Cezareea Palestinei s-au mutat la Domnul la anul 308, în urma persecuţiilor din timpul domniei lui Diocleţian. Pamfil, era preot al acestei cetăți. Se ocupa cu îndreptarea textului Noului Testament curăţindu-l de greşelile diverşilor copişti.

Diaconul Valentin era o autoritate recunoscută în Sfintele Scripturi, pe care le cunoştea pe de rost. Pavel, în timpul unei persecuţii anterioare fusese aruncat în foc pentru credinţa lui în Hristos.

Aceştia, după diferitele chinuri la care au fost supuşi de către guvernatorul Urban, au stat în temniţă timp de doi ani, până când a ajuns la guvernare Firmilian. Alături de ei au fost întemniţaţi cinci fraţi, care se născuseră în Egipt şi care se întorceau în ţara lor după ce fuseseră siliţi să muncească în minele din Cilicia.

Pătimirea celor doisprezece Sfinti Mucenici

Acești doisprezece mucenici din Cezareea Palestinei, s-au mutat la Domnul la anul 308, în urma persecuțiilor din timpul domniei lui Dioclețian.

Cei opt mărturisitori au fost scoși din temniță și decapitați, iar după ei a fost ucis și tânărul Porfirie, care a încercat să îngroape trupurile mucenicilor. Pe Porfirie prigonitorii l-au îngropat de viu, ca și pe Seleuc, care mai înainte fusese ofițer, și care se apropiase să sărute picioarele mucenicilor.

Tot atunci au dobândit moarte mucenicească, Teodul și Iulian, care, în timpul înmormântării mucenicilor au sărutat sfintele lor moaște.

De asemenea, pe data de 16 februarie, în Biserica Romano-Catolică, se face pomenirea Duminicii a VI-a de peste an.

Rugăciunea către Sfinții Pamfil și Valentin pentru alungarea supărărilor

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Fiind puşi înaintea groaznicelor unelte de chinuri, vitejii luptători ai Domnului, bucurându-se, cu bărbăţie plină de curaj au răbdat chinurile, neţinând seama de trup. Pentru aceasta au şi moştenit Veşnica Slavă şi acum se roagă pentru noi, cei care lăudăm chinurile lor.

Rugăciune Pamfil și Valentin – Neîndurând a lua în seamă cele de pe pământ, Fericite Mucenice Pamfil și Valentin, ați luminat Dumnezeiasca vieţuire cu nevoinţa pe care din pruncie ați urmat-o.

Mucenicii tăi Doamne, Pamfil și Valentin, cu adevărat într-armându-se cu tărie împotriva tiranilor vrăjmaşi, cu armele credinţei i-a biruit pe ei; şi încununându-se cu cunună de la Dumnezeu, s-au numărat în Ceata îngerilor; cu care împreună neîncetat se roagă, să ne mântuiască de ispite, de supărări şi de chinurile cele veşnice, cei ce îi fericesc pe dânşii cu credinţă.

Acum și pururea, și-n vecii vecilor,

Amin!”

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: