Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 19 iulie 2023. Ce mare sfânt sărbătoresc românii miercuri

Calendar creștin ortodox 19 iulie 2023. Ce mare sfânt sărbătoresc românii miercuri

Calendar creștin ortodox 2023

Calendar creștin ortodox 19 iulie 2023. Sfânta Macrina, ocrotitoarea femeilor credincioase și a copiilor, este cinstită în fiecare an de către Biserica Ortodoxă la data de 19 iulie.

Născută în anul 327, Sfânta Macrina a fost sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa, conform informațiilor de pe crestinortodox.ro. Sfânta Macrina a avut parte de o viață încercată dar liniștită, tocmai de aceea a avut un impact uriaș asupra credincioșilor.

Calendar creștin ortodox 19 iulie 2023 – Sfânta Macrina

Sfânta Macrina a primit o educație deosebită și mama ei dorea să o învețe cuvintele Sfintei Scripturi și înțelepciunea lui Solomon. La vârsta de 12 ani, frumusețea ei era cu adevărat remarcabilă și a fost considerată o minune. Mulți tineri se îndrăgosteau de ea și își doreau să o aibă de soție. Ea a fost logodită cu un tânăr nobil, însă el a murit la scurt timp după logodnă. După această tragedie, Macrina a decis să nu se mai căsătorească și, împreună cu mama ei, s-a retras la mânăstire.

Fericita Macrina a trăit mulți ani alături de surorile ei în mânăstire, dar în cele din urmă a plecat din această lume. Înainte să-și dea ultima suflare, ea și-a exprimat dorința de a vedea frumusețea mirelui ei, cu care ar fi trebuit să întemeieze o familie, dar care a fost luat de viață prea devreme.

Înainte de a muri, Macrina s-a rugat lui Dumnezeu cu aceste cuvinte:

„Stăpâne Atotputernice Doamne, Care dăruiești odihnă trupurilor noastre prin somnul morții pentru o vreme, Tu îi vei învia la trompeta cea de apoi. Iartă-mi păcatele mele, Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, și permite-mi să părăsesc acest trup stricăcios cu un suflet curat, să mă înalț, ca tămâie, înaintea Ta.”

Sfânta Macrina a murit împăcată

După aceasta, ea și-a făcut semnul Sfintei Cruci pe frunte, ochi, față și inimă și a murit. Moaștele Sfintei Macrina se află în templul Ibora, alături de cele ale mamei sale. Chiar și după plecarea ei în veșnicie, ea a continuat să facă minuni. Mulți copii s-au născut în urma rugăciunilor către ea, iar mulți orfani din centrele de plasament au găsit familii care să-i adopte, tot datorită rugăciunilor către ea.

Astfel, în fiecare an, la data de 19 iulie, credincioșii ortodocși îi aduc omagii și sărbătoresc viața și sfințenia Sfintei Macrina. Ea este un exemplu de credință și smerenie, fiind un model pentru femeile credincioase și o ocrotitoare a celor mai vulnerabili, precum copiii orfani. Rugăciunile către ea aduc alinare și speranță, iar minunile săvârșite prin intermediul ei rămân o dovadă a puterii și harului divin.

Canonul Sfintei Macrina

„Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; căci luând Crucea, ai urmat lui Hristos; şi luptând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii se bucură, Preacuvioasă Macrina, duhul tău.

Ţie, celei alese de Dumnezeu din neamul drepţilor spre a plini cununa cea împodobită a sfinţeniei, noi, cei ce suntem în necazuri şi întristări în lumea aceasta şi cerem şi aşteptăm mila lui Dumnezeu revărsată asupra noastră prin sfintele tale rugăciuni şi mijlociri, îţi aducem cântări de mulţumire şi de laudă, strigând aşa: Bucură-te, Sfântă Preacuvioasă Maică Macrina!

Bunătăţile cereşti pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit acum ni le-ai câştigat şi te veseleşti în ceruri de vederea frumuseţii celei negrăite a dumnezeirii, sorbind dulceaţa Mirelui, împreună cu cetele cuvioşilor şi drepţilor, alături de care roagă-te pentru noi, ca să fim izbăviţi de dureri şi de necazuri, ca să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Iubitoare de neagoniseală fiind, din tinereţe ai urmat viaţa monahicească, lepădând alături de averile pământeşti şi obiceiurile lumeşti, atrăgând şi pe maica ta, Emilia, spre viaţa cea nematerialnică, prin însăşi pilda vieţuirii tale. Atrage-ne şi pe noi din adâncul patimilor către lumina cea nestricăcioasă şi ne învaţă să cântăm împreună cu tine lui Dumnezeu: Aliluia!”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: