Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 20 mai 2022. Ce sărbătoare este vineri?

Calendar creștin ortodox 20 mai 2022. Ce sărbătoare este vineri?

Calendar creștin ortodox 20 mai 2022. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Vineri, 20 mai, Bisericile Ortodoxe îi prăznuiesc pe Sfânta Lidia și Sfântul Mucenic Talaleu. Cine au fost cei doi Sfinți?

Calendar creștin ortodox 20 mai 2022. Ce sărbătoare este vineri?

Cine a fost Sfânta Lidia?

Sfânta Lidia din Filipi este cunoscută drept prima creștină din Europa. Din Faptele Apostolilor (capitolul al 16-lea) aflăm că după ce Pavel predica mai multor femei adunate la un râu din apropierea cetății Filipi, Lidia, o femeie vanzatoare de porfira, din cetatea Tiatirelor, a crezut în Hristos și a mărturisit că vrea să devină creștină.

Din Scriptură aflăm că „Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14). Primește botezul de la Sfântul Apostol Pavel, iar în casa ei se formează prima comunitate creștină europeană, scrie creștinortodox.ro.

Cine a fost Sfântul Mucenic Talaleu?

Sfântul Talaleu a trăit în vremea împăratului Numerian (283-284). Tatăl lui se numea Veruchie, iar mama sa, Romilia. Ajunge medic, tămăduind bolnavii fără a cere nimic în schimb. În momentul în care Îl mărturisește pe Hristos, judecătorul poruncește celor doi torționari, Alexandru și Asteriu, să-i perforeze genunchii și să-l atârne de un copac.

Dumnezeu, prin purtarea Sa de grijă, i-a orbit pe torționari, iar aceștia în loc să-l mutileze pe Talaleu, au găurit o scândură. Torționarii au fost biciuiți, pentru că s-a crezut că au făcut acest lucru intenționat. În urma acestei minuni, cei doi au devenit creștini și au primit moartea prin tăierea capului.

Sfântul Talaleu a fost supus mai multor chinuri, iar în cele din urmă, a primit cununa muceniciei prin tăierea capului. Moaștele Sfântului Talaleu sunt prezente în biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol. Sfântul Talaleu este invocat atât în rugăciunile de la Sfântul Maslu, cât și în cele de la sfințirea apei, mai scrie creștinortodox.ro.

Tot în aceasta zi se face pomenirea:

  • Sfântului Mucenic Ascla;
  • Sfinților Cuvioși: Nichita, Ioan și Iosif, ctitorii Mănăstirii Hios;
  • Sfântului Cuvios Marcu Pustnicul;
  • Sfântului Cuvios Talasie.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: