Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 2020. Ce nu este bine să faci în ziua de Sfântul Procopie

Calendar creștin ortodox 2020. Ce nu este bine să faci în ziua de Sfântul Procopie

Sfantul Procopie

Calendar creștin ortodox 2020. Marți, 8 iulie, creștin ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Procopie și pe mama sa, Sfânta Muceniță Teodosia.

Conform tradițiilor, în această zi de sărbătoare trebuie respecatte mai multe tradiții, în multe zone din țară, acestea fiind diferite.

Calendar creștin ortodox 2020. Ce nu este bine să faci în ziua de Sfântul Procopie

Marți, 8 iulie este sărbătorit de toți credincioșii, Sfântul Mare Mucenic Procopie care a trăit în perioada împăratului Dioclețian. Potrivit Doxologie,ro, tatîl lui Procopie era creștin, dar mama sa era păgână.

Mama sa a fost cea care l-a dus pe Sfântul Procopie să fie soldat al împăratului.

După ce a ajuns dregător la Alexandria, a fost trimis să-i ucidă pe creștini, dar pe drum a fulgerat și un glas din cer l-a strigat pe numele său, care pe atunci era Neania.

Din acel moment a devenit creștin și a cerut să i se aducă o cruce de aur și de argint, și trei icoane care i se arătase. În momentul în care mama sa l-a pus să aducă jerfe idolilor, Procopie și-a arătat dragostea pentru Iisus Hristos, iar atunci mama sa i-a spus împăratului Dioclețian care a dat ordine să fie cercetat.

În cele din urmă, Sfântul Procopie a fost torturat în închisoare, iar Dumnezeu l-a întărit și l-a numit Procopie. Procopie a fost ucis, iar trupul său a fost îngropat la un loc slăvit.

Tradiții de Sfântul Mare Mucenic Procopie

În această zi se spune că nu e bine ca oamenii să îi supere pe sfinții pomeniți în calendar. Se consideră că grindina, arșița, seceta sau furtunile sunt trimise ca pedeapsă pentru pacatele lor.

Se spune că Sfântul Pricopie ajută la coacerea grânelor, iar dacă nu îi este respectată sărbătoarea, grânele s-ar usca înainte de dezvoltarea boabelor.

Sărbătorea se numește în calendatul popular, Precup, Pricop sau Pricope, în funcție de zonă.

Moții din munții Apuseni îl sărbătoresc pe Sfântul Procopie deaoarece se spune că acesta ar stăpâni vânturile.

Conform tradiție, în această zi oamenii se feresc de muncile agricole sau de cele din gospodărie care se fac numai până la prânz.

De asemenea, este interzis secerișul și torsul, iar ziua trebuie respectată pentru apărarea în fața grindiilor și vijeliilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: