Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Creștin Ortodox 9 iulie 2023. Ce sfânt important sărbătoresc românii în această duminică

Calendar Creștin Ortodox 9 iulie 2023. Ce sfânt important sărbătoresc românii în această duminică

Calendar creștin ortodox 2023

Calendarul ortodox marchează o sărbătoare importantă în data de 9 iulie 2023, dedicată Sfântului Mucenic Pangratie, un sfânt venerat de întreaga comunitate creștină ortodoxă. Viața și faptele acestui sfânt ne inspiră și ne învață despre puterea credinței și sacrificiul pentru cauza lui Hristos.

Cine a fost Sf. Pangratie

Pangratie s-a născut într-o familie din Antiohia, părinții săi aflându-se printre cei care au auzit de Iisus Hristos și au dorit să-L întâlnească personal. Tatăl lui Pangratie a fost profund impresionat de minunile și învățăturile Mântuitorului și a crezut în divinitatea Sa. Astfel, familia lui s-a apropiat de discipolii lui Hristos, în special de Sfântul Apostol Petru, având ocazia de a-L cunoaște și pe Învățătorul lor.

După Înălțarea Mântuitorului, unul dintre apostoli a venit în Antiohia și i-a botezat pe părinții lui Pangratie și pe toți membrii familiei lor. După moartea părinților, Pangratie a renunțat la tot și s-a retras într-o peșteră din Pontus, unde a trăit în rugăciune și meditație. Sfântul Apostol Petru l-a vizitat pe Pangratie în timpul unei călătorii prin acele părți și l-a luat cu el în Sicilia, unde s-a întâlnit cu Sfântul Apostol Pavel. Cei doi sfinți apostoli l-au numit pe Pangratie Episcop al Taorminei.

Ca episcop, Sfântul Pangratie a depus eforturi considerabile pentru a propaga credința creștină și a aduce iluminarea spirituală în rândul oamenilor. Într-o perioadă scurtă de timp, el a construit o biserică unde a oficiat sfintele slujbe, iar comunitatea credincioșilor a crescut rapid, majoritatea locuitorilor din Taormina și din orașele învecinate devenind creștini.

Cu toate acestea, păgânii din regiunea respectivă s-au opus ferm noului val de convertiri și au început să complotze împotriva Sfântului Pangratie. Aceștia au găsit o oportunitate prielnică de a-l ataca și, în cele din urmă, l-au ucis cu pietre. Astfel, Sfântul Pangratie a devenit un mucenic, sacrificându-și viața pentru credința sa. Moaștele sfântului sunt păstrate cu sfințenie în biserica care îi poartă numele, situată în Roma.

Calendar ortodox 9 iulie. Cinstirea Icoanei Maicii Domnului

Tot pe data de 9 iulie 2023 se sărbătorește și cinstirea Icoanei Maicii Domnului. Evenimentul dedicat Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a fost adăugat în calendarul ortodox în anul 2018, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Această icoană este considerată una dintre cele mai vechi și frumoase icoane din țară, fiind recunoscută și ca făcătoare-de-minuni.

Istoria acestei icoane a fost înregistrată în scris de starețul Neonil în anul 1839. Aceasta a fost dăruită domnitorului Alexandru cel Bun al Moldovei de către împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul în anul 1402. Icoana se remarcă prin măiestria artistică cu care a fost realizată și prin vechimea sa remarcabilă. De asemenea, este interesant de menționat că pe spatele ei este zugrăvită și icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: