Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 1 ianuarie 2024. Rugăciunea care se rostește astăzi de Sfântul Vasile cel Mare

Calendar ortodox 1 ianuarie 2024. Rugăciunea care se rostește astăzi de Sfântul Vasile cel Mare

Calendar ortodox 1 ianuarie. Sărbătoare mare pentru toți creștinii. În data de 1 ianuarie, în fiecare an, este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare.

Calendar ortodox 1 ianuarie 2024. Este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în calendarul ortodox în fiecare an în data de 1 ianuarie și este considerat unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe, numit și „păzitor de duhuri rele”.

S-a născut în Pont în jurul anului 329, vremea împăratului Constantin, într-o familie cu o situație materială foarte bună, iar părinții săi i-au oferit o educație aleasă. Pe lângă faptul că a putut să studieze la Cezareea, Bizanţ şi Atena, a primit de la părinți și dragostea pentru credință. Aceștia erau creștini, iar fiul lor le-a dus mai departe iubirea pentru Dumnezeu și cele sfinte.

A învățat filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică, iar sora sa, Macrina, l-a îndrumat spre credință și Biserică. A fost susținut în acest sens și de episcolul Cezareei, care l-a îndemnat să accepte o slujbă bisericească.

În anul 370 a fost numit episcop al Cezareii, dar simultan a îndeplinit și funcția de Mitropolit al Cappadociei şi Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee şi până la Eufrat. A lăsat multe scrieri religioase și a înființat numeroase biserici, dar realizările sale nu s-au oprit aici. Și-a întors privirea și spre cei aflați în nevoie și a construit azile, spitale și locuri care ofereau adăpost celor care s-au abătut de la calea creștinească și voiau să revină pe drumul cel corect.

A murit în anul 379, iar legenda spune că atunci când i-a cerut lui Dumnezeu propria sa zi, a primit-o pe prima din an. În semn de recunoștință, Sfântul Vasile a legat la poartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Domnul să-i ureze lucruri bune.

Calendar ortodox 1 ianuarie 2024. Rugăciune pentru Sfântul Vasile cel Mare

„În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor. Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Veniţi popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit. Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug.

Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune. Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile. Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului.

Amin!”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: