Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 1 iulie 2021. Sfântul Leontie de la Rădăuți, făcătorul de minuni

Calendar ortodox 1 iulie 2021. Sfântul Leontie de la Rădăuți, făcătorul de minuni

Calendar ortodox 1 Iulie. Sfântul Leontie de la Rădăuți

Calendar ortodox 1 iulie 2021. Pe 1 iulie, este zi de mare sărbătoare pentru toți românii, care îl prăznuiesc în această zi pe Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, făcătorul de minuni.

Calendar ortodox 1 iulie. În fiecare an, la data de 1 iulie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Leontie, ale cărui cinstite moaște au fost găsite în biserica Mănăstirii Bogdana din Rădăuți, ridicată în secolul al XIV-lea de Bogdan I Întemeietorul.

Calendar ortodox 1 iulie 2021. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, sărbătoare cu cruce neagră

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți apare cu cruce neagră în calendarul ortodox, care ne arată că este vorba de un sfânt important.

Născut în secolul al XIV-lea în orașul Rădăuți din părinți dreptmăritori creștini, Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți intră în monahism când este întemeiată la Rădăuți Mănăstirea Bogdana, cu hramul „Sfântul Nicolae”, de către Bogdan I, primul domnitor al Moldovei. Aici a primit numele de Lavrentie.

Se retrage în sihăstrie în codrii Rădăuților, pe Valea Putnei unde se nevoiau mulți călugări îmbunătățiți care l-au îndrumat pe Lavrentie în viața călugărească.

Însă, în jurul său se adună mulți ucenici și devine egumen al obștii monahale în creștere. Pentru ei, Cuviosul Lavrentie întemeiază schitul Laura (Lavra) care devine cunoscut sub numele de Schitul lui Lavrentie, prima sihăstrie cunoscută din nordul Moldovei.

Lavrentie ridică și o mică biserică din lemn într-o poiană, în jurul căreia avea să se formeze noul schit. Potrivit tradiției, la acest schit s-a retras mai târziu și Sfântul Daniil Sihastrul, căruia i-ar fi fost duhovnic.

Calendar ortodox 1 iulie. Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, făcătorul de minuni

Potrivit istoricilor, Sfântul Leontie ar fi ajuns chiar episcop la Rădăuți, chiar pe timpul domniei lui Alexandru Vodă cel Bun, însă s-a retras din scaunul episcopal spre bătrânețe.

Zaharia Kopistenski, cel care a scris despre viața sa, il numeste pe Sfântul Leontie de la Rădăuți „făcător de minuni”. Așa se explică faptul că strada Bogdan Vodă din orașul Rădăuti, acolo unde se afla și ctitoria domnitorului, purta în trecut numele de „Drumul Sfântului”.

Sfântul Leontie fost înmormântat în biserica de lemn a schitului, însă sfintele sale moaște au ajuns în Catedrala din Rădăuți, mai apoi.

Însă o ceată de hoți avea să jefuiască orașul Rădăuți, în anul 1639. Atunci monahii au ascuns moaștele Sfântului Leontie chiar sub locul în care erau depuse, în naos.

Ca prin minune, mai multe cercetări arheologice făcute între anii 1974-1977 au scos la iveală moaștele sfinte. În 1991, au fost așezate într-o raclă spre a fi cinstite de toți credincioșii.

Calendar ortodox 1 iulie. Proslăvirea ca Sfânt

Pe 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât să cinstească așa cum se cuvine pe Sfântul Leontie de la Rădăuți.

Tot în acel an s-a făcut proslăvirea sa ca sfânt, fiind rânduită ca dată de prăznuire a acestuia ziua de 1 iulie.

Moaștele Sfântului Ierarh Leontie, împreună cu cele ale Sfântului Teodosie de la Brazi, au fost puse într-o raclă și reașezate în biserica Mănăstirii Bogdana din Rădăuți.

Calendar ortodox 1 iulie. Rugăciune către Sfântul Leontie de la Rădăuţi

Iată cea mai puternică rugăciune a zilei de 1 iulie, pe care credincioșii o pot rosti către Sfântul Leontie de la Rădăuți pentru grabnic ajutor.

„Sfinte Preacuvioase Părinte Ierarhe Leontie, primeşte smerita noastră rugăciune, precum Mântuitorul a primit cei doi bani ai văduvei, şi cere pentru noi dar şi putere, ca toate poftele trupeşti călcând, să vieţuim în bună cinstire şi curăţie, agonisind iertare de păcate şi trecere fără primejdie în ceasul morţii, şi când vom trece noi întru nădejdea învierii spre viaţa de veci, pururea să ne desfătăm de preafericita faţă a lui Dumnezeu Celui în Treime închinat şi slăvit, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: