Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 10 decembrie 2020. Cui trebuie să îi urăm „La mulți ani”

Calendar ortodox 10 decembrie 2020. Cui trebuie să îi urăm „La mulți ani”

calendar ortodox

Calendar ortodox 10 decembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți românii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf. Iată ce se știe despre viața acestora, potrivit sfintelor scrieri.

Calendar ortodox 10 decembrie 2020. Viața sfinților Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf

Sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit la finalul secolului al III-lea și la începutul celui de-al IV-lea, așadar au trăit în vremurile împăraților Maximian și Dioclețian. De altfel, Sfinții Mina și Ermoghen se aflau în slujba împăratului Maximian.

Sfântul Mina era cunoscut pentru puterea sa de convingere, astfel că împăratul a trimis după el pentru a restabili liniștea orașului. Astfel, Sfântul Mina  afăcut întocmai, însă pe creștini i-a lăsat în pace fiind și el, la rândul său, tot creștin.

Atunci, împăratul a dat ordin ca acesta să fie adus în fața judecății. Cel care a avut această misiune a fost nimeni altul decât Sfântul Ermoghen. La judecată, Sfântului Mina i s-au tăiat picioarele, dar și limba, i-au scos ochii, iar apoi l-au aruncat în temniță.

Când a văzut cum se pogoară duhul Sfânt pentru a vindeca rănile lui Mina, și Sfântul Ermoghen s-a convertit la creștinism și a fost botezat chiar de cel pe care îl schingiuise. Sfântului Evgraf i-a fost tăiat capul când a mărturisit că este creștin.

Calendar ortodox 10 decembrie 2020. Ce rugăciuni să rostim

Troparul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf

Glasul al 8-lea

Cu înfrânarea omorând pornirile şi îndemnurile cele arzătoare ale patimilor, ucenicii lui Hristos au luat harul de a alunga urmările bolilor celor neputincioşi şi a face minuni, atât în viaţă, cât şi după moarte. Minune uimitoare cu adevărat! Că oase goale izvorăsc tămăduiri. Slavă Ţie, Singurului Dumnezeu şi Ziditorului.

Condacul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Ca nişte stele strălucitoare aţi împuţinat în chip desăvârşit noaptea credinţei în idoli şi aţi luminat inimile credincioşilor cu lumina cunoştinţei de Dumnezeu şi i-aţi arătat vase cinstite ale Duhului. Pentru aceasta lăudăm sfântă pomenirea voastră, mucenicilor preamăriţi.

Sedelena, glasul al 8-lea. Podobie: Pe Înţelepciunea şi Cuvântul…

Sfinţii Mucenici Mina, Ermogen şi Măritul Evgraf, lepădând slava lumească, s-au însufleţitde Slava Dum­nezeiască şi cu hotărâre plină de râvnă au răbdat mulţimea chinurilor celor cumplite, necruţându-şi trupul. Pentru aceas­ta, către sfârşit, fiind aruncaţi în adâncurile mării, s-au îndrep­tat către Limanul cel Ceresc. Cărora cu credinţă să strigăm: rugaţi-vă lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de greşeli celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea voastră.

Sedelena, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău..

Sfântul Mina cel Minunat, Mucenicul Ermogen cel Lăudat, doimea întru tot cin­stită a Sfintei Treimi, au călcat cu bărbăţie trufia închinăto­rilor la idoli şi săvârşind preasfinţita călătorie, au primit din cer cununile de biruinţă, cu Pu­terea Duhului.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot în ziua de 10 decembrie, mai sunt sărbătoriți și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfântul Ghemel;

Cuviosului Părintelui nostru Toma Defurchinu;

Sfântul Mucenic Teotecn;

Sfântul Mucenic Marian;

Sfântul Eugeniu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: