Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 10 mai 2020. Ce sfânt este sărbătorit astăzi de credincioși

Calendar ortodox 10 mai 2020. Ce sfânt este sărbătorit astăzi de credincioși

Sfantul Simion

Calendar ortodox 10 mai 2020. În fiecare an pe 10 mai, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Apostol Simon Zilotul, fiind răstignit precum Iisus Hristos. Tot în această zi sunt pomeniți Sfinții Mucenici Alfiu, Filadelf și Ciprian, Sfântul Isihie Mărturisitorul, Sfântul Cuvios Lavrentie.

Viața Sfântului Apostol Simion Zilotul

Sfântul Apostol Simion Zilotul era din Cana Galileei, care era aproape de Nazaret. La nunta cea legiuită a Sfântului Simion a fost chemat și Iisus cu ucenicii, unde a făcut din apă vin.

După ce a văzut acest lucru, Simion și-a lăsat nunta și casa și l-a urmat pe Domnul, numindu-se Zilotul, care înseamnă râvnitor.

Potrivit creștin ortodox, Simion Zilotul a fost unul dintre cei Doisprezece Apostoli, după ce și-a părăsit femeia pe care și-a ales-o ca mireasă și casa.

După ce a fost primit de Sfinții Apostoli, cel ce s-a coborât din cer în chip de limbi de foc, a trecut în Africa și Mauritania propovăduind pe Iisus Hristos.

Iar, Sfântul Apostol Simion Zilotul a luat calea Africii unde a fost răstignit de necredincioși a murit prin pătimirea cea de un chip a Domnului.

Condacul Sfântului Apostol Simon Zilotul

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Pe cel ce cu tărie a pus învăţăturile înţelepciunii în sufletele binecredincioşilor, cu laudă să fericim toţi pe Simon de Dumnezeu grăitorul, că înaintea scaunului slavei acum stă, şi cu cei fără de trupuri se veseleşte, rugându-se neîncetat pentru noi toţi.

Condacul al 2-lea

Sfinte Simone, cel ce ai fost numit Cananeul de către Evanghelistul Matei, fiind din Cana Galileii, de Hristos Domnul apostol ai fost ales, iar după nuntă, împreună cu ceilalţi ucenici pe Domnul L-ai urmat, pentru care-ţi aducem laude, cântând împreună lui Dumnezeu: Aliluia!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: